Gå vidare till huvudinnehåll
Helstekt fläskytterfilé med gremolata och italiensk potatissallad
Mari Bergman

Helstekt fläskytterfilé med gremolata och italiensk potatissallad

45 minMedel
314,50 kr
4 portioner 50,19 kr per portion
En festlig rätt som passar hela familjen. Fläskytterfilén serveras med örtig gremolata och potatissallad med rostade tomater, ruccola och grana padano.

Potatissallad
1 krmSvartpeppar Malen
1 mskOlivolja
65 gRuccolasallat
1 stRödlök
125 gKörsbärstomater
1 krmSalt
80 gCitron, (0,5 st)
1 kgDelikatesspotatis
0,5 stPersilja - färsk
75 gGrana Padano
Gremolata
1 krmSalt
0,5 stBasilika - färsk
3 mskOlivolja
1 klyftaVitlök Vanlig
1 tskChiliflakes
0,5 stPersilja - färsk
80 gCitron, (0,5 st)
0,5 stMynta - färsk
Fläskytterfilé
1 mskOlivolja
1 mskSmör
1 tskTimjan - torkad
1 tskSalt
600 gFläskytterfile Färsk
3 krmSvartpeppar Malen
Instruktioner
1

Värm ugnen till 170 grader.

2

Potatissallad: Tvätta och halvera potatisen. Koka den mjuk i saltat vatten.

3

Halvera cocktailtomaterna och lägg dem i en ugnsform. Krydda med lite salt och peppar och ringla över olja. Rosta i ugnen i ca 20 min.

4

Fläskytterfilé: Ta bort fett och senor från fläskytterfilén och krydda med salt, peppar och timjan.

5

Hetta upp en stekpanna med olja och bryn fläskytterfilén på hög värme så att den får en fin gyllenbrun stekyta. Tillsätt smör i pannan. Skeda det smälta smöret i pannan över köttet och lägg sedan över filén i en ugnsfast form. Sätt in fläskytterfilén i ugnen över tomaterna i ca 20-25 min eller tills filén har en innertemperatur på 65-68 grader.

6

Gremolata: Mixa samman basilika, mynta, persilja, skalad vitlöksklyfta, rivet citronskal, citronsaft, olja och chiliflakes i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer. Smaka av gremolatan med salt.

7

Potatissallad: Sila av potatisvattnet och lägg den kokta potatisen på ett stort fat eller i en stor skål. Låt svalna en aning.

8

Skala och finstrimla rödlök. Grovhacka persilja. Riv citronskal och grovriv grana padano. Blanda samman med potatisen och tillsätt olja och citronsaft. Smaka av med salt, peppar och tillsätt ruccola och de rostade cocktailtomaterna.

9

Skär köttet i skivor och ringla över gremolatan. Servera tillsammans med potatissalladen. Ät och njut!

Näringsvärde: 691 kcal, 46 g protein, 32 g fett, 51 g kolhydrater.

Bild:

Nurlan Emir