Empanadas med rostad sötpotatis
Mari Bergman

Empanadas med rostad sötpotatis

1 tEnkelt
85,80 kr
4 portioner5,03 kr per portion
Din gom kommer att tacka dig när den får de här vegetariska små paketen, kryddade med koriander och spiskummin. Receptet ger ca 10 st empanadas.

Deg
1 tskSalt Fint
1 stÄgg
1 mskRapsolja
1,5 dlVatten
5,5 dlVetemjöl
Fyllning
2 krmChilipulver
0,5 tskSalt Fint
2 mskRapsolja
100 gSvarta Bönor
0,5 tskKoriander - torkad
0,5 tskTorkad oregano
300 gSötpotatis
1 stGul lök
0,5 tskSpiskummin
2 klyftaVitlök Vanlig
1 stÄgg
Instruktioner
1

Värm ugnen till 180 grader.

2

Deg: Häll mjölet i en stor bunke. Gör en grop i mitten och tillsätt salt, olja, vatten och ägg. Blanda samman med händerna och knåda sedan degen mot bakbordet till en slät och jämn deg. Låt degen vila under bakduk i ca 30 minuter.

3

Fyllning: Skala och tärna sötpotatis smått. Skala och riv vitlök. Blanda samman sötpotatis, vitlök, oregano, spiskummin, mald koriander, chilipulver och salt på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i ca 20 min.

4

Skala och finhacka lök och fräs mjuk i olja. Sila av bönorna och spola i kallt vatten.

5

Ta ut sötpotatisen och tillsätt lök och bönor på plåten. Rosta i ytterligare 5 min.

6

Låt blandningen svalna medan du bakar ut degen.

7

Kavla ut degen till en tjocklek på ca 5 mm. Stansa ut rundlar ca 14 cm i diameter. Lyft upp varje cirkel och lägg på mjölat underlag så att de inte fastnar i bakbordet. Kavla ut överbliven deg och upprepa proceduren. Degen ger minst 10 st cirklar.

8

Lägg 3 msk fyllning i mitten på varje degplatta. Doppa ett finger i vatten och dra längs kanten på halva plattan. Vik över degplattan så att du får en halvmåne. Tryck ihop kanterna ordentligt och nyp ihop.

9

Lägg empanadasen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg.

10

Baka i ugnen i ca 20-25 min.

11

Servera gärna med chimichurri.

Bild:

Simon Bajada