Gå vidare till huvudinnehåll
Rostad morotssoppa med örtkräm på baguette
Mattias Kristiansson

Rostad morotssoppa med örtkräm på baguette

30 minEnkelt
314,80 kr
4 portioner 51,24 kr per portion
Härliga gästkocken Mattias Kristiansson delar med sig av sina veganska favoriter i vår vegetariska matkasse. Den här underbara soppan med morot och fänkål är bara så god!

Rostad morotssoppa
600 gVanliga morötter
2 tskFänkål Krydda
2 stFänkål Färsk
2 mskOlivolja
1 krmSvartpeppar Malen
2 stGrönsaksbuljong
1 krmSalt
1 lVatten
1 dlHavrebaserad matlagning
3 stApelsin
1 stGul lök
50 gKrasse
Tillbehör
400 gBaguette
Örtkräm
1 dlGräddfil
0,5 stCitron
0,5 stPersilja - färsk
1 krmSalt
1 krmSvartpeppar Malen
380 gVita Bönor Stora
1 tskHonung Flytande
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 225 grader

2

Rostad morotssoppa: Skala och grovhacka gul lök. Skala morötterna och skär i mindre bitar. Halvera fänkålshuvudena och skär bort den hårda roten. Hacka dem grovt. Blanda lök, morötter och fänkål på en plåt. Ringla över olivolja och rosta i ugnen ca 20 minuter tills grönsakerna har fått fin färg. Rör om då och då.

3

Ta ut grönsakerna och häll ner i en stor kastrull. (Sänk ugnsvärmen till 200 grader.) Tillsätt vatten, saft från tre apelsiner, buljongtärningar och stötta fänkålsfrön. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.

4

Tillsätt grädde och mixa allt till en slät soppa med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

5

Örtkräm: Häll av spadet från bönorna och skölj dem i vatten. Lägg bönorna i en matberedare tillsammans med gräddfil, finhackad persilja, honung, citronsaft samt salt och peppar efter smak. Mixa till en slät kräm. Du kan även göra det här med hjälp av en stavmixer.

6

Tillbehör: Värm brödet enligt anvisning på förpackningen.

Häll upp den rostade morotssoppan i skålar. Toppa med klippt smörgåskrasse. Servera varmt surdegsbröd med dillkräm till.

Näringsvärde: 555 kcal, 19 g protein, 29 g fett, 38 g kolhydrater.

Bild:

Linus Hallgren