Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Lins- och tomatsås | ||
2 msk | Olivolja, Extra Virgin | |
250 g | Gröna Linser Torkade | |
400 g | Krossade Tomater | |
6 dl | Vatten | |
2 tsk | Torkad oregano | |
2 msk | Tomatpuré | |
1 tsk | Kanel Malen | |
1 tsk | Havssalt | |
2 klyfta | Vitlök | |
1 st | Gul lök | |
Vegansk béchamel | ||
0,5 tsk | Havssalt | |
2 msk | Olivolja, Extra Virgin | |
5 dl | Havredryck Naturell | |
0,25 tsk | Muskot Hel | |
0,6 dl | Kikärtsmjöl | |
1,5 krm | Svartpeppar Malen | |
Till servering | ||
100 g | Böngroddar | |
Lager | ||
2 st | Aubergine | |
2 msk | Olivolja, Extra Virgin | |
2 st | Sötpotatis |
Värm ugnen till 200 grader. Skiva aubergine och sötpotatis riktigt tunt.
Lägg aubergineskivorna på ett grillgaller på en plåt och pensla dem på ovansidan med ett mycket tunt lager olja. Strö lite havssalt över och rosta dem i ugnen tills de är mjuka och har fått lite färg, cirka 10 minuter beroende på skivornas tjocklek .
Lägg sötpotatisskivorna i en skål med kallt vatten tills de ska användas så att de håller sig fräscha och saftiga.
Gör lins- och tomatsås så här: Finhacka lök och vitlök. Linserna ska helst ha legat blötlagda i minst 1 timme. Hetta upp oljan i en kastrull. Tillsätt gul lök, vitlök, kanel och oregano och stek tills det doftar. Rör om då och då. Tillsätt tomatpuré och rör om tills allt har blandats väl. Tillsätt nu linser, vatten och krossade tomater. Koka upp, sänk till låg till medelhög värme, lägg på locket och låt sjuda i 30-40 minuter, tills linserna är mjuka och såsen har kokat ihop.
Gör béchamelsåsen så här: Hetta upp oljan i en liten kastrull på låg till medelhög värme. Tillsätt mjöl och rör om tills blandningen har tjocknat och fått lite färg. Vispa hela tiden, tillsätt hälften av mjölken, vispa, tillsätt resterande mjölk och vispa till en slät sås. Tillsätt lite nyriven muskot och salta och peppra. Koka såsen under ständig vispning tills den kokar upp och tjocknar.
Sänk ugnsvärmen till 180 grader. Lägg en tredjedel av aubergineskivorna i botten på en ganska stor ugnsfast form. Lägg hälften av sötpotatisskivorna och lins- och tomatsåsen ovanpå. Upprepa proceduren. Avsluta med resterande aubergineskivor och häll sedan béchamelsåsen över.
Gratinera i 35-40 minuter. Kontrollera att sötpotatisen är mjuk genom att sticka in en vass kniv i mitten. Ta ut formen ur ugnen och låt svalna i 30 minuter före servering. Ringla lite olivolja över moussakan om den ser torr ut.
Bild:
Johanna Frenkel
1 Olivolja Extra Virgin Delicato 750ml Monini
2 Krossade Tomater 390g Garant
1 Kikärtsmjöl EKO 400g BioFood
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria