Gå vidare till huvudinnehåll
Chili på högrev med syrad gremolata
Mari Bergman

Chili på högrev med syrad gremolata

5 tMedel
453,50 kr
4 portioner 49,10 kr per portion
Gör ett mustigt långkok som du kan njuta av i flera dagar. Linser och rotfrukter drygar ut en kryddig högrevschili där smakrik hetta möter gremolatans pigga fräschör.

Syrad gremolata
3 krmSalt
1 stBasilika - färsk
1 klyftaVitlök Vanlig
1 stCitron - Eko
1 dlSurkål
1 krmSvartpeppar Hel
1 stPersilja - färsk
0,5 dlOlivolja
Tillbehör
1 stSurdegsbröd
Chiligryta
2 tskSpiskummin
1 tskFänkål Krydda
2 tskRökt paprikapulver
1 tskTorkad oregano
1 stChilipeppar Röd
2 stGul lök
3 mskKalvfond Buljong
1 stLagerblad
4 klyftaVitlök Vanlig
50 gGröna Linser Förkokta
1 krmSvartpeppar
5 dlVatten
150 gMorötter
3 mskTomatpuré
1 krmSalt
3 mskOlivolja
2 tskKoriander - torkad
150 gVitkål
600 gHögrev
Instruktioner
1

Chiligryta: Putsa köttet från senor och skär ner i grytbitar.

2

Skala och grovhacka lök och vitlök. Skölj och skiva chilipepparn.

3

Skala morötterna. Grovriv morötter och vitkål.

4

Bryn köttet i olja i en gryta tills det har fin stekyta. Tillsätt lök, vitlök, chilipeppar och torkade kryddor, stek ytterligare i 2-3 min. Tillsätt tomatpuré och stek ytterligare i 1 min.

5

Tillsätt rivna morötter, vitkål vatten, kalvfond och lagerblad. Koka chilin under lock på medelvärme i ca 3-4 tim tills köttet kokat sönder helt. Tillsätt linserna när det återstår 15 min av koktiden. Smaka av chilin med salt och peppar efter smak.

6

Syrad gremolata: Lägg basilikablad, persilja, skalad vitlöksklyfta, olivolja, salt och peppar i en matberedare. Mixa samman till en sås. Tillsätt surkål, rivet citronskal och smaka av med citronsaft.

7

Servera chilin med syrad gremolata och ett gott bröd vid sidan av.

Bild:

Fabian Björnstjerna