Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
150 g | Gruyerost | |
140 g | Ädelost | |
100 g | Fikonmarmelad | |
250 g | Lantbröd | |
15 g | Manchegoost | |
180 g | Brieost | |
2 st | Päron | |
150 g | Getost, Chevre | |
180 g | Taleggioost | |
100 g | Knäckebröd | |
200 g | Nötmix Saltad/Rostad |
Matcha ostarna med passande tillbehör. Här finns det ett antal enkla regler att följa. Fruktiga tillbehör tar till exempel bort ostens beska. Sälta i ost lyfter fram det söta i tillbehören. Feta ostar rundar av tanninerna i vin vilket gör att vinet känns mildare och mindre kärvt och strävt. Söta tillbehör gör torrt vin beskt och strävt.
Ta fram ostarna ur kylen minst 1 timme innan provningen för att locka fram alla smaker. Tänk på att även kanten på till exempel en vitmögelost ger andra smaker än innanmätet.
Placera ostarna i en smakstege. Det vill säga den mildaste först och de med mest intensiv smakstyrka sist. Prova först osten rent, lägg sedan till lite marmelad eller andra tillbehör. På så vis får du känna på ostens alla smakmöjligheter.
För mer information om hur du anordnar en ostprovning, gå in på: https://www.falbygdensost.se/inspiration/artikel/lathund-sa-fixar-du-en-ostprovning-hemma/