Ugnsstekt dovhjort med kål- och rotfruktspytt, svart vitlökssås och smörstekta kantareller
Fredrik Jonsson

Ugnsstekt dovhjort med kål- och rotfruktspytt, svart vitlökssås och smörstekta kantareller

1 tEnkelt
1 221,50 kr
4 portioner154,36 kr per portion
Ett magiskt kött med underbara tillbehör och perfekt att servera med svartvinbärsgelé.

Kantareller
1 krmSalt Fint
2 krmVitpeppar Malen
25 gMat & Bak Smör
250 gKantareller
Dovhjort
3 krmSalt Fint
3 krmSvartpeppar Malen
1 stAluminiumfolie
700 gHjortstek
0,5 dlFärsk timjan
25 gMat & Bak Smör
Kål- och rotfruktspytt
200 gPalsternacka
2 mskOlivolja
2 krmSalt Fint
25 gMat & Bak Smör
1 krmSvartpeppar Malen
200 gVanliga morötter
200 gKålrabbi
1 stRödlök
1 lVatten
Svart vitlökssås
1 mskMajsstärkelse
2 krmSalt Fint
0,5 dlFärsk timjan
2 mskRödvinsvinäger
3 dlVispgrädde
2 dlStandardmjölk
1 mskGelé Svartvinbär
25 gMat & Bak Smör
1 krmStrösocker
3 krmSvartpeppar Malen
20 gSvart Vitlök
Instruktioner
1

Dovhjort: Tina dovhjorten i rumstemperatur eller i kyl. Torka köttet väl med hushållspapper. Sätt ugnen på 125 grader.

2

Ansa köttet och bryn det runt om i en stekpanna med smör. Lägg därefter köttet på ett galler i mitten av ugnen med en ugnsplåt under. Stek ca 40-50 min eller tills köttet uppnått en innertemperatur på ca 60 grader (använd gärna köttermometer). Ta ut köttet och salta, peppra och rulla i hackad timjan. Låt vila i aluminiumfolie i minst 10-15 min eller fram till servering.

3

Svart vitlökssås: Smält smör i samma stekpanna som köttet har brynts i. Mosa i den svarta vitlöken (3 klyftor) och tillsätt rödvinsvinäger, rör runt. Tillsätt svartvinbärsgelé, grädde och gräddmjölk och låt sjuda i ca 20 min på svag värme. Strö över maizena och red såsen till önskad tjocklek under konstant omröring på svag värme. Tillsätt hackad timjan och smaka av med salt, peppar och lite socker. Om det finns köttsaft från ugnsfolien så häll det i såsen. Håll varm till servering.

4

Kål- och rotfruktspytt: Skala och grovhacka kålrabbi. Skala och slanta morötter och palsternacka. Skala och grovhacka rödlöken. Låt kål- och rotfrukterna sjuda upp i saltat vatten och sjuda i ca 5 min, häll därefter av vattnet. Hetta upp en stekpanna med olja och smör och stek rödlöken i någon minut. Tillsätt därefter kålen och rotfrukterna. Stek på medelhög värme tills de fått färg. Salta och peppra efter smak.

5

Kantareller: Rensa kantarellerna och stek dem i smör i en stekpanna. Salta och peppra efter smak.

Skär upp köttet vid servering och garnera med hackad timjan och de smörstekta kantarellerna.

Bild:

Sanna Livijn Wexell