Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Kantareller | ||
1 krm | Salt | |
2 krm | Vitpeppar Malen | |
25 g | Smör | |
250 g | Kantareller | |
Dovhjort | ||
3 krm | Salt | |
3 krm | Svartpeppar Malen | |
1 st | Aluminiumfolie | |
700 g | Hjortstek | |
0,5 dl | Färsk timjan | |
25 g | Smör | |
Kål- och rotfruktspytt | ||
200 g | Palsternacka | |
2 msk | Olivolja | |
2 krm | Salt | |
25 g | Smör | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
200 g | Vanliga morötter | |
200 g | Kålrabbi | |
1 st | Rödlök | |
1 l | Vatten | |
Svart vitlökssås | ||
1 msk | Majsstärkelse | |
2 krm | Salt | |
0,5 dl | Färsk timjan | |
2 msk | Rödvinsvinäger | |
3 dl | Vispgrädde | |
2 dl | Standardmjölk | |
1 msk | Gelé Svartvinbär | |
25 g | Smör | |
1 krm | Strösocker | |
3 krm | Svartpeppar Malen | |
20 g | Svart Vitlök |
Dovhjort: tina dovhjorten i rumstemperatur eller i kyl. Torka köttet väl med hushållspapper.
Sätt ugnen på 125 grader.
Ansa köttet och bryn det runt om i en stekpanna med smör.
Lägg därefter köttet på ett galler i mitten av ugnen med en ugnsplåt under. Stek ca 40-50 min eller tills köttet uppnått en innertemperatur på ca 60 grader (använd gärna köttermometer).
Ta ut köttet och salta, peppra och rulla i hackad timjan. Låt vila i aluminiumfolie i minst 10-15 min eller fram till servering.
Svart vitlökssås: smält smör i samma stekpanna som köttet har brynts i.
Mosa i den svarta vitlöken (3 klyftor) och tillsätt rödvinsvinäger, rör runt. Tillsätt svartvinbärsgelé, grädde och gräddmjölk och låt sjuda i ca 20 min på svag värme.
Strö över maizena och red såsen till önskad tjocklek under konstant omröring på svag värme.
Tillsätt hackad timjan och smaka av med salt, peppar och lite socker. Om det finns köttsaft från ugnsfolien så häll det i såsen. Håll varm till servering.
Kål- och rotfruktspytt: skala och grovhacka kålrabbi. Skala och slanta morötter och palsternacka. Skala och grovhacka rödlöken.
Låt kål- och rotfrukterna sjuda upp i saltat vatten och sjuda i ca 5 min, häll därefter av vattnet.
Hetta upp en stekpanna med olja och smör och stek rödlöken i någon minut. Tillsätt därefter kålen och rotfrukterna. Stek på medelhög värme tills de fått färg. Salta och peppra efter smak.
Kantareller: rensa kantarellerna och stek dem i smör i en stekpanna. Salta och peppra efter smak.
Servering: skär upp köttet vid servering och garnera med hackad timjan och de smörstekta kantarellerna.
Bild:
Sanna Livijn Wexell
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Vitpeppar Malen 35g Santa Maria
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
2 Hjortytterfilé Fryst Svenskt Gårdsvilt