Mat och dryck till kräftskivan

Mat och dryck till kräftskivan

Kräftskivan är en omåttligt omtyckt svensk tradition, där det dukas upp för en matfest med massor av mat, dryck och planeras in roliga aktiviteter. Här hittar du vår smarta checklista inför middagen, recept och tips. Foto: Susanna Blåvarg

Kräftskivan - en historisk premiärfest

Fram till 1994 var det endast tillåtet att fiska och sälja svenska kräftor från den första onsdagen i augusti varje år - kräftpremiären firades därför stort och traditionen fortsätter än idag.



Idag finns inget förbud mot kräftfiske, men de flesta väljer ändå att vänta till början av augusti med kräftfesten - när sensommarens kvällar är ljumma och vädret ofta tillåter måltider och fester utomhus. Ordet “kräftskiva” sägs ha uppstått någon gång under 1930-talet, och började samtidigt bli en tradition för hela befolkningen, inte bara för den dåvarande överklassen.

Vad äter svenskarna på kräftskivan?

Vissa maträtter är ett måste på kräftkalaset. Till förrätt serveras ofta en svampsoppa, toast skagen eller sillsallad. Kokta kräftor är den självklara stjärnan på buffébordet. Till dessa serveras tillbehör som matpajer, ofta västerbottenostpaj eller en grönsakspaj. Vitlöksbröd och dippsås eller aioli är tillbehör som hör till varje kräftskiva.



Även en potatissallad eller krispig grönsallad passar fint till middagen. Till dessert bjuds ofta en bärpaj eller äppelpaj, servera gärna en efterrätt med en lite syrlig ton.

Recept till kräftskivan hittar du här.


Visste du att? Det går bra att äta kräftor när man är gravid, både frysta och färska.




För att hitta ett passande vin till kräftor så ska du tänka på att rätterna som serveras tenderar att vara rätt salta. Sikta på ett vitt vin som är friskt och fruktigt, och som inte lagrats på fat.


Även mousserande vin passar att servera till kräftor, och tvärtemot vad många tror så kan även ett rött vin passa. Satsa på ett rött vin som är mjukt och bärigt, som inte heller är så kraftigt. Vad gäller sötman i ett mousserande vin så handlar det mestadels om smak och tycke.

Planera kräftskivan - steg för steg

Planera kräftskivan i god tid, då slipper du stress och halvfrusna kräftor på festen. Vi har tagit fram en checklista med vad du bör komma ihåg och tänka på inför middagen. Kom ihåg att frysta kräftor ska tina långsamt i kylen, två till tre dagar innan festen.


Psst! Här hittar du allt från haklappar till servetter för kräftskivan


En månad innan

Bestäm lokal och datum

Beräkna antal gäster och skicka inbjudningar

Om festen är utomhus, behövs regnskydd?



Två veckor innan

Planera och beräkna mat och dryck

Ta reda på om gäster har ev. allergier/kosthållningar

Skriv inköpslistor

Köp hem (frysta) kräftor



En vecka innan

Köp hem dryck, kom ihåg alkoholfritt!

Kontrollera om förlängningssladdar till teknik och belysning behövs

Planera ersättningsmat



Två till tre dagar innan festen

Tina frysta kräftor (detta ska ske långsamt i kyl, 2-3 dagar innan servering) 

Ladda ned/skriv upp snapsvisor



Dagen innan festen

Duka och dekorera så gott det går (se över behovet av regnskydd)

Ta fram filtar och sittdynor

Förbeställ taxi om du vet att gäster ska hem en viss tid

Ordna ett eller flera rökområden med askfat

Hacka och skär allt som går att förbereda

Tillaga pajer och andra tillbehör som kan förberedas

Tillaga desserten

Lägg snapsen på kylning

Koka kräftorna om du fiskat själv, förvara i lagen

Lägg upp kräftorna på fat och förvara i kylen om du har plats



På själva festdagen

Duka färdigt

Ställ ut och ordna gott om sopkorgar/sopstationer

Ställ ut små vattenskålar med pressad citron så gästerna kan fräscha upp händerna

Ta en powernap innan festen börjar, om du har tid.

Se över toaletterna, fyll på toalettpapper och extra handdukar

Blanda bål/välkomstdrinkar (vänta med isen tills gästerna kommer)

Duka fram för fest!



Obs! Glöm inte att ta hand om kräftskal och matrester redan samma kväll. Kräftor har en tendens att lukta otroligt illa dagen efter, så släng matrester och skölj av tallrikar - resten kan vänta.

Beräkna mat och dryck

För att undvika känslan av att maten och drycken inte räcker till så är det värt att göra en beräkning innan inköpen. Det finns vissa färdigt uträknade mått för fest- och buffémat, där en “normal” portion är beräknad per person. Till ett kräftkalas beräknas till exempel en gäst äta mellan 0,5 till 1 kg kräftor.

Till en vanlig måltid beräknas en person äta cirka 150 gram kött, fisk eller fågel. På en buffé däremot drygas maten ut med sallad, paj och bröd, då räcker 50-100 gram kött, fisk eller fågel gott och väl. Beräkna cirka 125 gram potatissallad per person, och räkor utan skal beräknas till cirka 50 gram per person. 



Vad gäller dryck så får du räkna med ett glas vin eller en flaska (33 cl) öl/vatten per person till förrätt. Till huvudrätten beräknas en person dricka två glas vin eller två flaskor öl.



Om du beräknar en ungefärlig åtgång på drycken så slipper du stå med massor av överbliven dryck dagen efter. Och kom ihåg att du enkelt kan lämna tillbaka oöppnad dryck på systembolaget, så håll koll på kvittot. Blanda gärna upp med många flaskor vatten på borden.



Här hittar du Mathems sortiment av alkoholfri öl

Ta hjälp av naturen när du dukar, och tänk igenom vilken känsla du vill återskapa. Snäckor, vilda blommor och vackra stenar är enkelt att hitta och blir ett trevlig inslag till dukningen. Levande ljus är otroligt vackert en sen sommarkväll, men kom ihåg brandrisken och se över var ljusen placeras och se till att de släcks.



Om flera av gästerna inte känner varandra så är bordsplaceringen viktig, placera inte alla som redan är bekanta bredvid varandra. På så sätt lär gästerna känna varandra och du minskar risken för att någon känner sig åsidosatt.



Använder du en pappersduk så kan du skriva bordsplaceringen direkt på duken, kanske med en lite personlig hälsning? Knyt ett band runt stolen med gästens namn eller använd en griffeltavla för att visa gästerna var de ska sitta, endast fantasin sätter stopp.

Pynt och dukning

Såklart är det extra trevligt med en genomtänkt dukning, där dekorationerna matchar själva tillfället eller högtiden. På en kräftskiva används ofta klassiska detaljer som tallrikar och muggar med roliga kräftmotiv, kulörta papperslyktor och massor av färgglada vimplar. Även partyhattar är ett roligt inslag.


Så slipper du myggor på kräftskivan

Dofter från till exempel rosmarin, citron och lavendel hjälper till att hålla myggorna borta. Det blir även fint som dekoration på bordet. Ställ ut ett par citronellaljus för att utöka skyddet, och såklart finns massor av olika myggskrämmare att köpa i butik. Det finns både portabla och fasta myggskydd, perfekt för både inne- och utefester.

Recept till kräftskivan