Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Gryta | ||
200 g | Morötter | |
200 g | Rotselleri | |
250 g | Röd Steklök | |
3 klyfta | Vitlök | |
500 g | Fläskfilé | |
1 msk | Olivolja | |
2 msk | Smör | |
0,5 tsk | Salt | |
3 krm | Svartpeppar | |
1 tsk | Rosépeppar | |
0,5 tsk | Lökpulver | |
0,5 tsk | Timjan - torkad | |
2 dl | Rött matlagningsvin | |
4 dl | Vatten | |
5 dl | Vispgrädde | |
2 msk | Oxfond | |
2 tsk | Kinesisk soja | |
1 msk | Senap Skånsk | |
150 g | Kantareller | |
50 g | Lingon Fryst |
Skala och skär morötter och rotselleri i mindre bitar. Skala steklöken och vitlöken. Grovhacka vitlöken.
Ansa fläskfilén från hinnor och skär den i 1 cm breda skivor. Salta och peppra köttet runt om.
Hetta upp olivolja och smör i en stor tjockbottnad gryta. Bryn köttet runt om på hög värme. Stek lite i taget så att köttet inte kokar. Lägg över köttet på en tallrik.
Tillsätt lite mer olja och smör i grytan och fräs grönsaker, lök och vitlök tillsammans med krossad roséppar, lökpulver och timjan i ca 5 minuter.
Tillsätt vin, vatten, grädde, fond, soja och senap. Koka upp och sänk sedan värmen, sjud grytan under lock i ca 20 minuter.
Förväll kantarellerna i en stekpanna. Tillsätt en klick smör i slutet och låt kantarellerna få lite färg. Salta och peppra efter smak.
Lägg tillbaka köttet i grytan och låt det puttra klart i ca 5 minuter. Smaka av grytan med salt och peppar.
Toppa grytan med de stekta kantarellerna och lite färska eller frysta lingon.
Servera gärna grytan med kokt eller pressad potatis.
Bild:
Susanna Blåvarg
13,95 kr /kg
53,90 kr /kg
79,80 kr /kg
217,27 kr /kg
189,09 kr /kg
69,90 kr /l
97,73 kr /kg
619,67 kr /kg
29,95 kr
1 Olivolja Classico Extra Virgin
114,60 kr /l
137,90 kr /kg
33,25 kr /kg
1 014,71 kr /kg
1 759,52 kr /kg
730,49 kr /kg
2 263,33 kr /kg
135,80 kr /l
230,56 kr /l
67,90 kr /l