Gå vidare till huvudinnehåll
Fläskfilégryta med kantareller och lingon
Mari Bergman

Fläskfilégryta med kantareller och lingon

45 minMedel
350,20 kr
4 portioner 65,68 kr per portion
En mustig gryta med fläskfilé, svamp och lingon. Använd gärna svamp i säsong.
Ingredienser
Gryta
200 gMorötter
200 gRotselleri
250 gRöd Steklök
3 klyftaVitlök
500 gFläskfilé
1 mskOlivolja
2 mskSmör
0,5 tskSalt
3 krmSvartpeppar
1 tskRosépeppar
0,5 tskLökpulver
0,5 tskTimjan - torkad
2 dlRött matlagningsvin
4 dlVatten
5 dlVispgrädde
2 mskOxfond
2 tskKinesisk soja
1 mskSenap Skånsk
150 gKantareller
50 gLingon Fryst
Instruktioner
1

Skala och skär morötter och rotselleri i mindre bitar. Skala steklöken och vitlöken. Grovhacka vitlöken.

2

Ansa fläskfilén från hinnor och skär den i 1 cm breda skivor. Salta och peppra köttet runt om.

3

Hetta upp olivolja och smör i en stor tjockbottnad gryta. Bryn köttet runt om på hög värme. Stek lite i taget så att köttet inte kokar. Lägg över köttet på en tallrik.

4

Tillsätt lite mer olja och smör i grytan och fräs grönsaker, lök och vitlök tillsammans med krossad roséppar, lökpulver och timjan i ca 5 minuter.

5

Tillsätt vin, vatten, grädde, fond, soja och senap. Koka upp och sänk sedan värmen, sjud grytan under lock i ca 20 minuter.

6

Förväll kantarellerna i en stekpanna. Tillsätt en klick smör i slutet och låt kantarellerna få lite färg. Salta och peppra efter smak.

7

Lägg tillbaka köttet i grytan och låt det puttra klart i ca 5 minuter. Smaka av grytan med salt och peppar.

8

Toppa grytan med de stekta kantarellerna och lite färska eller frysta lingon.

Servera gärna grytan med kokt eller pressad potatis.

Bild:

Susanna Blåvarg