Rabarbergalette
Malin Andersson

Rabarbergalette

1 tEnkelt
161,75 kr
6 portioner6,40 kr per portion
Testa rabarberpaj på lite annorlunda sätt, här i form av en galette med fyllning av bland annat mandelmassa. Rabarbergaletten räcker till 6-8 personer.

Topping och pensling
1 mskHonung Flytande
1 stÄgg
Mördeg
1 dlFlorsocker
100 gMat & Bak Smör
0,5 tskBakpulver
4 dlVetemjöl
1 stÄgg
Fyllning
50 gMat & Bak Smör
0,5 tskVaniljsocker
100 gMandelmassa
1 stÄgg
Rabarber
1 mskPotatismjöl
2 mskStrösocker
300 gFärsk rabarber
Instruktioner
1

Rör ihop vetemjöl, florsocker och bakpulver till en smulig massa med fingrarna eller med hjälp av matberedare. Knäck i ägget och blanda ihop till en deg. Låt stå kallt ca 30 minuter.

2

Sätt ugnen på 200 grader.

3

Skär rabarbern i önskat format, tex stänger eller bitar. Blanda rabarber med strösocker och potatismjöl.

4

Kavla ut degen på ett bakplåtspapper eller på mjölat bakbord till ca 30 cm i diameter (2 mm).

Fyllning:

1

Riv mandelmassan grovt. Bland ihop med rumsvarmt smör, vaniljsocker och ägg. Bred ut fyllningen över degen, lämna ca 3-5 cm längs kanterna. Lägg ut rabarbern över fyllningen. Vik sedan in kanten och pensla med uppvispad äggula. Grädda pajen tills den fått fin färg, ca 30 minuter.

Värm honung 1 par sekunder i mikron tills den är lättflytande. Pensla honung över rabarbern. Pynta gärna med ett par myntablad och servera med lite lättvispad grädde eller vaniljvisp.

Bild:

Kerstin Eriksson