Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Grön sparris | ||
1 tsk | Strösocker | |
500 g | Sparris Grön | |
0,5 tsk | Salt Fint | |
Pocherat ägg | ||
1 tsk | Ättiksprit | |
4 st | Ägg | |
Hollandaisesås | ||
3 st | Ägg | |
250 g | Mat & Bak Smör Osaltat | |
0,5 tsk | Strösocker | |
150 g | Citron |
Grön sparris: Skär bort den nedre delen av sparrisen och skala bort det yttersta skalet från stjälkarna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och tillsätt sockret. Koka sparrisen på hög värme i 2–3 minuter, tills den är mjuk men fortfarande har ett lätt tuggmotstånd. Lägg den hastigt i isvatten för att avsluta kokningsprocessen. Plocka upp sparrisen ur vattnet och låt rinna av.
Pocherat ägg: Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en kastrull och tillsätt ättikan. Sänk värmen så att vattnet endast sjuder. Knäck äggen, ett i taget, i en kopp. Lägg försiktigt i äggen i det sjudande vattnet, två åt gången räcker, och låt dem sjuda varsamt i 2–3 minuter. Ta försiktigt upp äggen ur vattnet med en hålslev och krydda med salt och peppar.
Hollandaisesås: Smält och skira smöret. Separera äggulan från vitan. Vispa upp äggulorna med 2-3 msk pressad citronsaft och socker i en värmetålig skål (inte av metall) över ett sjudande vattenbad. Det är viktigt att det inte är för varmt eftersom äggulorna då kan koagulera. Häll i en tunn stråle ner smöret i äggulorna under konstant vispning tills det blivit en tjock och krämig sås. Krydda med salt.
Vid servering: Fördela den nykokta sparrisen med topparna snett nedåt (mot gästen) på tallrikarna. Lägg ett ljummet ägg ovanpå och skeda hollandaisesås över. Peppra och garnera med blommor.
Bild:
Katarina Di Leva
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt