Gå vidare till huvudinnehåll
Fyllda ägghalvor med räkor och hösalt
Kokbok

Fyllda ägghalvor med räkor och hösalt

20 minEnkelt
399,65 kr
4 portioner 33,20 kr per portion
Smarrig rätt att servera till förrätt, på buffébordet eller till brunchen. Här har fyllningen fått inspiration från amerikanska deviled eggs.
Ingredienser
Majonnäs
65 gCitron, (0,5 st)
1 tskSalt
1 tskDijonsenap
3,5 dlSolrosolja
2 stÄgg
150 gCitron, (1 st)
0,25 tskTabasco
2 mskGräddfil
1 tskDijonsenap
0,5 krmSalt
6 stÄgg
1 tskDill - färsk
1 mskPepparrot Färsk
280 gRäkor Skalade
1 tskSmaksatt salt
Instruktioner
1

Börja med att göra majonnäsen. Dela äggen och separera gulan från vitan. Lägg äggulorna i en vid skål och tillsätt senapen och saltet. Vispa tills blandningen bleknat och blivit krämig, använd en ballongvisp. Fortsätt att , vispa och häll i oljan, bara några droppar i taget, tills blandningen emulgerar och tjocknar. Tillsätt slutligen sa 2 tsk pressad citronsaft.

Lägg äggen i en kastrull och täck med kallt vatten. Koka upp och låt koka i ca 8 minuter. Kyl äggen i iskylt vatten, skala dem. Dela äggen på mitten på längden och skopa ur äggulorna, lägg dessa i en skål.

Blanda äggulorna med majonnäsen, gräddfilen, senap och tabasco. Salta efter smak. Spritsa blandningen i hålorna på äggvitorna. Toppa med räkorna, riven pepparrot hackad till och smaksatt salt. Servera tillsammans med citronklyftor.

Här har vi använt oss av smaksatt salt, i boken där receptet är hämtat ifrån används "hösalt" vilket du kan göra själv på följande sätt: Ta 4 stora nävar ekologiskt hö, lägg detta på ett eldfast fat eller i en gjutjärnspanna. Antänd höet och låt det brinna till aska. Stjälp ned hö-askan i en mortel, tillsätt 55g salt och mal blandningen. Avsluta med att sikta genom en fintrådig sil och förvara sedan i ett lufttätt kärl.

Bild:

Max och Liz Haarala Hamilton