Gå vidare till huvudinnehåll
Chilenska Empanadas
Hemmakock

Chilenska Empanadas

1 tEnkelt
231,80 kr
1 portion 134,93 kr per portion
Bra studentrecept, billigt gott och kan med fördel förvaras i frysen för att ätas som matlåda.

Deg
10 dlVetemjöl
60 mlMellanmjölk
25 gJäst
1 tskSalt
60 gSmör
2 stÄgg
Fyllning
1,5 dlKöttbuljong
2 dlChilifrukter
1 mskSpiskummin
2 klyftaVitlök
3 stÄgg
1 mskOlivolja
2 dlSvarta oliver utan kärnor
300 gBlandfärs
1 stGul lök
1,5 mskSmör
1 dlRussin
1 mskPaprikakrydda
2 mskTomatpuré
Instruktioner
1

Värm ugnen till 200 grader.

Degen: Smält smöret på låg värme, lös sedan upp jästen med smöret i en bunke. Blanda i mjölken när jästen är helt upplöst, blanda i mjölet och knåda minst 5 min tills det att degen är smidig. Ställ under duk och låt degen jäsa.

Fyllningen: Svetta löken med olja tillsammans med chilin och vitlöken. Bryn köttfärsen när löken mjuknat. tillsätt tomatpurén. Krydda med spiskummin, paprikapulver salt och peppar. Lös upp en buljongtärning i 1,5dl vatten och tillsätt till fyllningen. Låt puttra tills dess att buljongen reducerat så att det inte blir några mängder vätska. Hårdkoka äggen. Hacka upp oliverna.

Degen (igen) Kavla ut degen till ett par millimeters tjocklek, använd ett större lock, eller en skål för att göra lagom stora rundlar. Lägg omkring 2-3 matskedar fyllning på den ena "sidan" av degen, lägg på hackade ägg, russin och hackade oliver. Fukta den undre läppen av degen med vatten och vik den över fyllningen. Tryck ihop degen med en gaffel, eller dina fingrar och pensla degen med ägg.

Stoppa in dina empanadas i ugnen. Går också bra att fritera. Plocka ut och servera tillsammans med salsa.