Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Fyllning | ||
1,5 dl | Köttbuljong | |
2 msk | Tomatpuré | |
1 msk | Olivolja | |
1,5 msk | Smör | |
1 dl | Russin | |
3 st | Ägg | |
1 msk | Spiskummin | |
300 g | Blandfärs | |
1 st | Gul lök | |
2 dl | Chilifrukter | |
2 dl | Svarta oliver utan kärnor | |
1 msk | Paprikakrydda | |
2 klyfta | Vitlök | |
Deg | ||
1 tsk | Salt | |
60 ml | Mellanmjölk | |
2 st | Ägg | |
25 g | Jäst | |
10 dl | Vetemjöl | |
60 g | Smör |
Värm ugnen till 200 grader.
Degen: Smält smöret på låg värme, lös sedan upp jästen med smöret i en bunke. Blanda i mjölken när jästen är helt upplöst, blanda i mjölet och knåda minst 5 min tills det att degen är smidig. Ställ under duk och låt degen jäsa.
Fyllningen: Svetta löken med olja tillsammans med chilin och vitlöken. Bryn köttfärsen när löken mjuknat. tillsätt tomatpurén. Krydda med spiskummin, paprikapulver salt och peppar. Lös upp en buljongtärning i 1,5dl vatten och tillsätt till fyllningen. Låt puttra tills dess att buljongen reducerat så att det inte blir några mängder vätska. Hårdkoka äggen. Hacka upp oliverna.
Degen (igen) Kavla ut degen till ett par millimeters tjocklek, använd ett större lock, eller en skål för att göra lagom stora rundlar. Lägg omkring 2-3 matskedar fyllning på den ena "sidan" av degen, lägg på hackade ägg, russin och hackade oliver. Fukta den undre läppen av degen med vatten och vik den över fyllningen. Tryck ihop degen med en gaffel, eller dina fingrar och pensla degen med ägg.
Stoppa in dina empanadas i ugnen. Går också bra att fritera. Plocka ut och servera tillsammans med salsa.
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Blandfärs 50/50 500g Smak av Gotland
1 Paprikapulver 37g Santa Maria
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt