Gå vidare till huvudinnehåll
Souvlaki med grekisk potatis och tzatziki
Carina Hejde

Souvlaki med grekisk potatis och tzatziki

50 minEnkelt
246,60 kr
4 portioner 43,39 kr per portion
En klassisk grekisk maträtt med fräscha smaker av citron, örter och vitlök som hela familjen kommer att gilla.

Grekisk potatis
2 tskTorkad oregano
1 kgDelikatesspotatis
2 krmSvartpeppar Malen
2 stCitron
1 tskSalt
0,75 dlOlivolja
Souvlaki
1 tskTorkad oregano
2 krmSalt
1 klyftaVitlök Vanlig
1 krmSvartpeppar Malen
1 tskTimjan - torkad
0,5 stCitron
1 stGrillpinnar
3 mskOlivolja
500 gFläskfile Färsk
Tzatziki
1 klyftaVitlök Vanlig
0,5 tskSalt
3 dlGrekisk Yoghurt
0,5 stCitron
0,75 stGurka
2 krmSvartpeppar Malen
1 tskHonung Flytande
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg 8 grillspett i blöt.

2

Souvlaki: Putsa och skär fläskfilén i små kuber. Blanda citronsaft, olivolja, oregano, timjan, pressad vitlök, salt och peppar i en bunke. Blanda ner köttet i marinaden och låt stå minst 20 min, men gärna i kylen över natten.

3

Grekisk potatis: Tvätta och halvera potatisen och lägg den på en plåt. Halvera citroner och lägg med snittytan uppåt på plåten. Ringla över olivolja och krydda med oregano, salt och peppar. Blanda runt och rosta potatisen och citronerna i mitten av ugnen i ca 30-40 min.

4

Tzatziki: Gorvriv gurkan och krama ur vätskan med händerna. Blanda gurkrivet med yoghurt, pressad vitlök, salt och peppar i en skål. Tillsätt rivet citronskal, citronsaft och honung. Blanda runt.

5

Souvlaki: Trä köttet på spetten. Grilla spetten på utegrill eller i grillpanna. Låt köttet få fin yta och lägg sedan spetten på indirekt värme på grillen eller sänk värmen i pannan och låt köttet bli klart.

6

Pressa saften från de grillade citronerna över potatisen och servera med souvlaki, tzatziki och en grekisk sallad.

Foto Nurlan Emir

Bild:

Nurlan Emir