Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Grekisk potatis | ||
2 tsk | Torkad oregano | |
1 kg | Delikatesspotatis | |
2 krm | Svartpeppar Malen | |
2 st | Citron | |
1 tsk | Salt Fint | |
0,75 dl | Olivolja | |
Souvlaki | ||
1 tsk | Torkad oregano | |
2 krm | Salt Fint | |
1 klyfta | Vitlök Vanlig | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
1 tsk | Timjan - torkad | |
0,5 st | Citron | |
1 st | Grillpinnar | |
3 msk | Olivolja | |
500 g | Fläskfile Färsk | |
Tzatziki | ||
1 klyfta | Vitlök Vanlig | |
0,5 tsk | Salt Fint | |
3 dl | Grekisk Yoghurt | |
0,5 st | Citron | |
0,75 st | Gurka | |
2 krm | Svartpeppar Malen | |
1 tsk | Honung Flytande |
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg 8 grillspett i blöt.
Souvlaki: Putsa och skär fläskfilén i små kuber. Blanda citronsaft, olivolja, oregano, timjan, pressad vitlök, salt och peppar i en bunke. Blanda ner köttet i marinaden och låt stå minst 20 min, men gärna i kylen över natten.
Grekisk potatis: Tvätta och halvera potatisen och lägg den på en plåt. Halvera citroner och lägg med snittytan uppåt på plåten. Ringla över olivolja och krydda med oregano, salt och peppar. Blanda runt och rosta potatisen och citronerna i mitten av ugnen i ca 30-40 min.
Tzatziki: Gorvriv gurkan och krama ur vätskan med händerna. Blanda gurkrivet med yoghurt, pressad vitlök, salt och peppar i en skål. Tillsätt rivet citronskal, citronsaft och honung. Blanda runt.
Souvlaki: Trä köttet på spetten. Grilla spetten på utegrill eller i grillpanna. Låt köttet få fin yta och lägg sedan spetten på indirekt värme på grillen eller sänk värmen i pannan och låt köttet bli klart.
Pressa saften från de grillade citronerna över potatisen och servera med souvlaki, tzatziki och en grekisk sallad.
Foto Nurlan Emir
Bild:
Nurlan Emir
1 Svartpeppar Grovmalen 255g Kockens
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Olivolja Extra Virgin Delicato 750ml Monini
1 Fläskfilé i Bit ca 500g Smak av Gotland
1 Blomsterhonung 500g Lune De Miel