Gå vidare till huvudinnehåll
Vegetariska kåldolmar
Mari Bergman

Vegetariska kåldolmar

1 tEnkelt
370,05 kr
4 portioner 36,62 kr per portion
Vegetariska kåldolmar med svamp, linser och ris. Serveras med vackra lingon. Se alla våra klimatberäknade recept här. CO2e/portion: 0,49

2 klyftaVitlök Vanlig
1 tskVit balsamvinäger
250 gFärska champinjoner
1 stGul lök
75 gLingon Fryst
75 gGrönkål
1 krmSvartpeppar
1 mskJapansk soja
2 tskGrönsaksbuljong Eko
1 stPersilja - färsk
0,5 dlBasmatiris
25 gSmör
250 gPortabellosvamp
380 gGröna Linser Förkokta
500 gSpetskål, (1 st)
0,5 mskSirap
1 dlVatten
1 mskOlivolja
2 dlVispgrädde
1 krmSalt
Instruktioner
1

Värm ugnen till 200 grader.

2

Koka ris enligt anvisning på förpackningen.

3

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

4

Plocka 10-12 st hela blad från kålen och koka dem i ca 1 min. Sila bort vattnet och ställ bladen åt sidan.

5

Skär svampen i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs svamp, lök och vitlök i olja i en varm stekpanna. Tillsätt grönkål när svampen har vätskats ur och fått färg. Stek i ytterligare 1 min. Tillsätt grädde och soja och låt sjuda i 2-3 min. Smaka av med salt och peppar.

6

Sila av linserna och spola dem i kallt vatten. Blanda samman kokt ris, svampfräs, linser, finhackad persilja (spar lite till dekoration) och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar.

7

Skär av den lilla mittstocken på kålbladen. Fördela fyllningen på bladen, vik in kanterna och rulla ihop till rullar. Lägg kåldolmarna med skarven nedåt i en ugnsform.

8

Koka ihop vatten, buljong och sirap i en liten kastrull.

9

Häll buljongen över kåldolmarna och klicka över smör. Sätt in i ugnen i ca 15-20 min.

10

Ta ut kåldolmarna och dekorera med lingon och persilja. Servera med t. ex. kokt potatis och sallad.

Näringsvärde: 532 kcal, 18 g protein, 30 g fett, 42 g kolhydrater

Bild:

Nurlan Emir