Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
0,5 st | Persilja - färsk | |
1 st | Gul lök | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
250 g | Risotto | |
0,5 dl | Olivolja | |
1 krm | Fänkål Krydda | |
1 krm | Salt | |
1 l | Vatten | |
1,5 dl | Matlagningsvin Vitt | |
2 st | Kycklingfond | |
150 g | Rökt Sidfläsk Bit | |
2 klyfta | Vitlök Vanlig | |
1 st | Fänkål Färsk | |
50 g | Grana Padano |
Risotto: Värm upp buljongen i en kastrull och håll den varm.
Skala och finhacka vitlök och lök. Ansa och hacka fänkålen i 1 cm stora kuber. Riv osten fint. Mortla fänkålsfröna fint.
Tärna och stek fläsket krispigt i en panna. Börja på låg värme och höj successivt så steks det i sitt eget fett. Lägg upp fläsket på hushållspapper när det är alldeles krispigt så blir du av med överflödigt fett.
Värm upp olivolja och gärna ev överblivet fett från fläsket i en tjockbottnad kastrull eller en traktörpanna. Lägg ner löken och vitlöken och stek den mjuk och glansig. Den ska inte få färg. När den är mjuk häller du i riset, fänkålsfröna och den tärnade fänkålen och rör runt. Rosta allt i ca 5 minuter, tills riset blivit lite genomskinligt på ytan.
Häll på vinet och reducera ner det med två tredjedelar.
Nu kommer den omsorgskrävande delen – buljongen ska koka in och få riset att släppa stärkelse för en riktigt krämig och fin risotto. Detta sker om man häller på buljongen varm och lite i taget. Börja med så pass mycket buljong att det gott och väl täcker innehållet i kastrullen. Sänk värmen till medel/låg, risotton ska knappt puttra.Tillsätt lite buljong i taget och låt risotton puttra ca 10-15 min.
Rör ner osten under kraftig omrörning så den löser sig jämnt i risotton. Rör sedan ner finhackad persilja och smaka av med salt och peppar.
Lägg genast upp i djupa tallrikar och toppa med det krispiga sidfläsket.
Foto & styling: Sanna Livijn Wexell
Näringsvärde: 704 kcal, 19 g protein, 41 g fett, 64 g kolhydrater.
Bild:
Sanna Livijn Wexell
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
2 Kycklingfond 500ml Touch of Taste