Gå vidare till huvudinnehåll
Hasselbackspotatis med falafel och tzatziki
Mari Bergman

Hasselbackspotatis med falafel och tzatziki

1 tEnkelt
189,60 kr
4 portioner 27,85 kr per portion
Vegetarisk middag när den är som bäst! Den här rätten passar lika bra till vardags som till fest. Potatisen kan skalas och skäras en dag i förväg för att spara lite tid. Förvara potatisen i en skål med vatten i kylen.

Hasselbackspotatis
1 stBakplåtspapper
50 gSmör
1 tskFlingsalt
1 kgPotatis Fast
1 klyftaVitlök Vanlig
1 mskStröbröd
Tillbehör
0,5 mskOlivolja
0,5 stCitron
150 gRaw slaw
35 gFärsk bladspenat
Tzatziki
0,5 stCitron
0,5 klyftaVitlök Vanlig
1 krmSvartpeppar Malen
0,5 stGurka
2 dlYoghurt för Matlagning
0,5 tskHonung Flytande
1 krmSalt
Falafel
200 gFalafelmix
1 mskOlivolja
Instruktioner
1

Värm ugnen till 200 grader.

2

Hasselbackspotatis: Skala potatisen. Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en träslev när du ska skiva den så ligger den stadigt.

3

Ställ potatisarna med den skårade sidan upp på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Strö över salt.

4

Skala och riv vitlök och fräs med smöret i en kastrull. Pensla potatisarna med vitlökssmöret och strö över ströbröd. Rosta i ugnen i ca 45 min.

5

Falafel: Tillaga falafelblandningen enligt anvisning på förpackningen.

6

Tzatziki: Skölj och riv gurkan. Krama ur så mycket vätska som möjligt. Lägg gurkrivet i en skål och tillsätt yoghurt, riven vitlök, honung och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

7

Falafel: Stek falafelbollarna i olja enligt anvisning på förpackningen.

8

Tillbehör: Skölj spenat och blanda med raw slaw, olja, rivet citronskal och citronsaft.

Lägg upp hasselbackspotatis, falafel och sallad på ett fat. Servera med tzatziki.

Näringsvärde: 604 kcal, 19 g protein, 23 g fett, 72 g kolhydrater

Bild:

Nurlan Emir