Gå vidare till huvudinnehåll
Äppelbullar med kola och kokos
Fridah Johansson

Äppelbullar med kola och kokos

2 tEnkelt
168,25 kr
1 portion 46,01 kr per portion
Ge en twist till de klassiska bullarna med en fräsch och god äppelfyllning. Toppa med kolasås och riven kokos som kompletterar äpplesmaken och gör dem extra smarriga. Detta recept ger ungefär 32 bullar.

Topping
1 dlKolasås
1 dlRiven kokos
Vetedeg
50 gJäst Söta Degar Färsk
1 kgVetemjöl
5 dlStandardmjölk
2 dlStrösocker
1 tskSalt
250 gSmör
0,5 tskKardemummakärnor
Fyllning
5 tskKanel Malen
1 dlStrösocker
3 stÄpplen
150 gSmör
Sockerlag
2 dlVatten
1 dlStrösocker
Pensling
1 stÄgg
1 dlPärlsocker
Instruktioner
1

Vetedeg: Värm mjölken till rumstemperatur. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen lösts upp helt i mjölken.

2

Mortla kardemummakärnorna. Blanda ner kardemumma, rumstempererat smör delat i bitar, strösocker och hälften av mjölet. Arbeta ihop ingredienserna till en kladdig deg. Tillsätt saltet och addera mer mjöl efter behov.

3

Knåda degen i ungefär 10 min med maskin. Lägg på lite tid om du knådar degen för hand.

4

Låt degen jäsa i drygt 1 tim. Den ska bli dubbelt så stor.

5

Fyllning: Skala och riv äpplena. Blanda eller mixa ihop alla ingredienserna till en jämn smet.

6

Vetedeg: Dela degen i två lika delar när den jäst klart. Ta den ena delen och kavla ut till en stor rektangel, ca mått 30x40 cm.

7

Bre ut fyllningen i ett jämnt lager. Rulla ihop degen så tajt du kan.

8

Skär ca 2 centimeter tjocka skivor. Lägg bullarna med snittytan uppåt på en plåt.

9

Pensla bullarna med ägg och grädda dem i ugnen på 200 grader i ca 10 min eller tills de fått fin färg.

10

Sockerlag: Koka upp vatten och socker. Rör om tills sockret lösts upp och vätskan tjocknat lite.

11

Vetedeg: Pensla bullarna med sockerlagen direkt när de kommer ut ur ugnen.

12

Topping: Spritsa bullarna med kolasås och strössla över riven kokos innan servering.

Bild:

Nurlan Emir