Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Fiskkakor | ||
200 g | Tonfiskfile | |
0,2 st | Formfranska | |
300 g | Laxfilé | |
1 klyfta | Vitlök | |
1 dl | Bladpersilja - färsk | |
300 g | Koljafile | |
1 st | Citron | |
Potatis | ||
0,5 dl | Rosmarin - färsk | |
0,5 st | Citron | |
0,5 dl | Färsk timjan | |
500 g | Färskpotatis | |
sallad | ||
1 st | Vetegroddar | |
Salsa | ||
1 msk | Rödvinsvinäger | |
2 st | Lime | |
0,5 st | Gurka | |
1 st | Krasse | |
4 st | Vanliga Tomater | |
1 st | Knäckebröd | |
4 st | Salladslök | |
1 st | Röd Paprika | |
2 st | Avokado | |
1 dl | Mynta - färsk | |
1 st | Gul Paprika | |
1 dl | Basilika - färsk | |
2 st | Chilifrukter | |
1 st | Citron |
Potatis: Lägg potatisarna i en mikrovågssäker skål tillsammans med en halv citron och täck över med dubbla lager plastfolie. Sätt in i mikron och kör på full effekt i 7-10 minuter, eller tills potatisen är mjuk.
Fiskkakor: Kör brödet i en matberedare tills det är finmalt. Häll ut brödsmulorna på ett fat och dra åt sidan. Lägg all fisk i matberedaren. Finriv skalet av 1 citron och lägg i bladen från persiljan. Tillsätt en rejäl nypa salt och peppar och kör på pulsläget ett par gånger tills det är grovt hopblandat.
Potatis: Dra av bladen från örtkryddorna och finhacka dem. Ta ut potatisen ur mikron, kolla att de är genomkokta och ta sedan försiktigt av plastfolien Tillsätt de hackade örtkryddorna, en rejäl nypa salt och peppar och en väl tilltagen skvätt olivolja. Blanda ordentligt. Slå över i en ugnseldfast form och ställ sedan på översta falsen i ugnen tills de har fått vacker färg.
Fiskkakor: Häll över fiskblandningen på ett fat och tillsätt 2 rågade matskedar av brödsmulorna. Knåda och blanda ihop med rena händer och dela i fyra delar. Om du har ett runt kakmått, ca 10 cm, använd det som form. Om inte, använd händerna till att rulla dem till fyra bollar och sedan trycka ihop och forma dem till fiskkakor. Lägg på resten av brödsmulorna, se till att kakorna är lika tjocka och strö sedan över ströbröd så att det bildas ett jämnat lager runt om.
Ställ en stor stekpanna på medelstark värme och häll i ett par rejäla skvättar olivolja. Tryck sönder en vitlöksklyfta med handen och lägg i stekpannan. När det fräser om vitlöken, flytta över fiskkakorna till stekpannan. Stek i ungefär 7 minuter på varje sida tills de har fått fin färg.
Salsa: Diska skålen till matberedaren. Kärna ur chilifrukterna och ta bort stjälkarna, ansa vårlökarna och lägg i lök och chili i matberedaren tillsammans med hela tomater och en nypa salt och peppar. Tillsätt en skvätt rödvinsvinäger och kör på pulsläget tills det är finhackat. Smaka av och justera smakerna om det behövs. Häll över på ett fat.
Klyv gurkan på längden och finhacka sedan. Klyv, kärna ur och finhacka paprikorna. Blanda med resten av salsan på fatet och saften från två limefrukter. Hacka basilikabladen grovt och tillsätt. Spar några för dekoration.
Sallad: Strö ut groddar över ett fat och bryt över lite knäckebröd. Strimla några myntablad fint och strö över. Skär avokadon i halvor och skeda ur stora bitar över fatet. Klipp över krassen, salta och peppra och ställ fram tillsammans med en flaska extra virgin olivolja och en citron att pressa över.
Lägg upp fiskkakorna ovanpå salsan. Strö över de sparade basilikabladen och en nypa salt. Servera tillsammans med en flaska kallt vitt vin.
1 Tonfiskblock Saku Fryst ca Bergfalk
1 Koljafilé MSC Fryst 450g Feldts
1 Färskpotatis Svensk Tvättad Klass1
1 Rödvinsvinäger EKO/KRAV 250ml Garant Eko