Klassiska köttbullar med potatismos, lingon och inlagd gurka
Mari Bergman

Klassiska köttbullar med potatismos, lingon och inlagd gurka

45 minEnkelt
294,70 kr
4 portioner22,46 kr per portion
Ljuvligt goda köttbullar som serveras med ett krämigt potatismos, rårörda lingon och picklad gurka. Husmanskost när den är som bäst!

Tillbehör
200 gRårörda Lingon
Potatismos
2 dlMjölk
800 gPotatis Mjölig
50 gMat & Bak Smör
1 krmSvartpeppar Malen
1 krmSalt Fint
Köttbullar
0,5 tskSalt Fint
2 mskMat & Bak Smör
2 mskKalvfond Buljong
1 stGul lök
2 krmKryddpeppar Malen
2 krmSvartpeppar Malen
1 mskOlivolja
1,5 dlMjölk
500 gKöttfärs - Bland
1 tskDijonsenap
1 stÄgg
1 dlStröbröd
Inlagd gurka
0,5 dlÄttiksprit
0,5 dlStrösocker
1,5 dlVatten
0,5 stGurka
Instruktioner
1

Inlagd gurka: Skiva gurkan tunt och lägg den i en skål. Koka upp vatten, ättika och socker i en kastrull. Låt svalna och slå sedan lagen över gurkan. Låt dra i ca 1 tim.

2

Potatismos: Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten.

3

Köttbullar: Skala och finhacka lök och stek den mjuk i smör i en panna.

4

Vispa samman ströbröd, mjölk, ägg, kalvfond och senap i en skål och låt svälla i 5 min.

5

Tillsätt färs, stekt lök, salt, peppar och kryddpeppar i skålen och blanda om till en jämn smet.

6

Rulla medelstora köttbullar och lägg dem på en ren skärbräda. Stek köttbullarna runt om i olja och smör i ca 6-7 min.

7

Potatismos: Sila av potatisvattnet och tillsätt mjölk och smör till den kokta potatisen. Vispa ihop till ett mos och smaka av med salt och peppar.

8

Servera köttbullarna med potatismos, inlagd gurka och rårörda lingon.

Näringsvärde: 886 kcal, 34 g protein, 46 g fett, 83 g kolhydrater

Bild:

Nurlan Emir