Gå vidare till huvudinnehåll
Två sorters blomkål med pankopanerad halloumi och grönkålschips
Mari Bergman

Två sorters blomkål med pankopanerad halloumi och grönkålschips

1 t 30 minSvårt
438,20 kr
4 portioner 63,19 kr per portion
Här får hel rostad blomkål i ugn stå i centrum för denna festliga varmrätt. De hela blomkålshuvudena serveras både som blomkålssteaks och som blomkålspuré tillsammans med panerad halloumi och grönkålschips.

Topping
1 stGranatäpple
Pankopanerad halloumi
500 gHalloumi
1 stÄgg
2 dlPanko
2 mskOlivolja
Grönkålschips
50 gGrönkål
0,5 tskChiliflakes
1 mskOlivolja
1 tskJapansk soja
Örtolja
0,5 stMynta - färsk
1 krmSalt
1 stBasilika - färsk
1 dlOlivolja
2 mskCitron, 0,5 st
1 stPersilja - färsk
Två sorters blomkål
1 kgBlomkål Färsk, 2 st
2 krmSvartpeppar Malen
1 mskJapansk soja
50 gSmör
1,5 mskCreme Fraiche Naturell
1 krmSalt
3 mskOlivolja
1 mskCitron, 0,5 st
Instruktioner
1

Värm ugnen till 175 grader.

2

Örtolja: Mixa samman basilika, persilja, mynta och olja. Låt stå och dra i minst 1 tim.

3

Två sorters blomkål: Lägg blomkålshuvudena i en ugnsfast form.

4

Mixa samman olja, smör, soja, salt och peppar till ett kryddsmör. Täck blomkålshuvudena med kryddsmöret och rosta i ugnen i ca 50 min.

5

Grönkålschips: Skär bort stammen på grönkålen och riv bladen i små bitar. Lägg grönkålsbladen i en bunke och tillsätt olja, soja och chiliflakes. Massera grönkålen ordentligt och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta grönkålen i ugnen över blomkålen i ca 7-10 min. Ta ut grönkålen och ta bort bakplåtspappret från plåten. Låt grönkålschipsen svalna.

6

Pankopanerad halloumi: Lägg ett nytt bakplåtspapper på plåten. Tärna halloumin och sprid ut på plåten. Sätt in halloumin i ugnen över blomkålen i ca 10 min.

7

Vispa upp ägget i en skål och häll ströbrödet på en tallrik.

8

Ta ut halloumin ur ugnen och doppa halloumibitarna i ägget med hjälp av en stekpincett och vänd sedan i ströbrödet. Lägg halloumibitarna på en ren skärbräda.

9

Två sorters blomkål: Ta ut blomkålen ur ugnen när den är färdigrostad. Skär bort roten på varje blomkål och skär sedan blomkålen horisontellt så att du får två skivor på ca 2 cm av varje blomkålshuvud (totalt 4 skivor). Lägg de fyra skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla skivorna med soja och håll dem varma i ugnen till servering. Lägg resten av den rostade blomkålen i en mixer.

10

Mixa blomkålstopparna med creme fraiche och smör till en blomkålspuré. Smaka av purén med rivet citronskal och salt.

11

Örtolja: Sila örtoljan genom en finmaskig sil. Smaka av oljan med lite citronsaft och salt.

12

Topping: Dela granatäpplet på mitten och pilla ur kärnorna i en skål.

13

Pankopanerad halloumi: Hetta upp olja i en stekpanna och stek de panerade halloumibitarna gyllene runt om.

14

Ta fram tallrikar och fördela blomkålspurén i mitten på varje tallrik. Lägg blomkålsskivorna över purén och toppa med halloumi, grönkålschips och granatäpple. Ät och njut!

Bild:

Nurlan Emir