Gravad morot med hovmästarsås
Mari Bergman

Gravad morot med hovmästarsås

1 tEnkelt
78,80 kr
8 portioner8,68 kr per portion
En vegetarisk variant av gravad lax. Samma smaker men med morot istället för lax. Lika gott till jul som till påsk och midsommar. Moroten ska gravas ett dygn i kylen innan servering.

Tillbehör
180 gHovmästarsås
Gravad morot
2 dlStrösocker
1 dlÄttiksprit
1 stDill - färsk
800 gMorötter
2 dlGrovt salt
1 krmVitpeppar Hel
3 dlVatten
Instruktioner
1

Värm ugnen till 200 grader.

2

Skala morötterna och lägg dem tätt i en liten ugnssäker form. Häll på saltet. Baka mitt i ugnen i ca 30-40 min. Morötterna ska vara lite al dente.

3

Ta ut morötterna ur ugnen. Låt svalna och skrapa sedan av saltet.

4

Koka upp ättika, socker och vatten. Krossa 12 vitpepparkorn. Lägg vitpepparkorn och dillstjälkar i lagen. Låt svalna.

5

Lägg morötterna i dubbla plastpåsar tillsammans med lagen. Använder du lila morötter lägg dem i en separat påse. Tryck ut så mycket luft som möjligt ur påsen och förslut. Låt ligga i kylen över natten.

6

Sila av lagen från morötterna. Finhacka dillen och rulla morötterna i dillen. Skiva morötterna tunt på längden och servera tillsammans med hovmästarsås.

Bild:

Simon Bajada