Rimmad torskfilé med räktopping, brynt smör och dillslungad delikatesspotatis
Mari Bergman

Rimmad torskfilé med räktopping, brynt smör och dillslungad delikatesspotatis

1 tSvårt
493,65 kr
4 portioner84,30 kr per portion
En vardagsrätt som är så pass festlig att den passar lika bra till en finare bjudning. En fin varmrätt på nyårsmenyn! Topping med räkor, brynt smör och riktigt smakrik potatis, Så gott.

Räktopping
1 krmSvartpeppar Malen
0,25 stGurka
2 stÄgg
1 krmSalt Fint
1 mskPepparrot Färsk
0,5 stGräslök - färsk
240 gHandskalade Räkor
Rimmad torskfilé
2 mskMat & Bak Smör
600 gTorskrygg Fryst
5 dlVatten
1,5 mskSalt Fint
2 tskStrösocker
1 krmSvartpeppar Malen
Tillbehör
100 gCitron
0,5 stDill - färsk
Potatis
1 tskSalt Fint
700 gDelikatesspotatis
1 mskMat & Bak Smör
0,5 stDill - färsk
Brynt smör
100 gMat & Bak Smör
Instruktioner
1

Rimmad torskfilé: Dela torskfilén i fyra portionsbitar. Blanda socker, salt och vatten till rimningslagen i en vid skål. Rör tills socker och salt lösts upp. Lägg i torsken och låt stå i rumstemperatur ca 40 min.

2

Potatis: Skala potatisen och koka i saltat vatten. Skölj och finhacka dillen och lägg i en skål.

3

Räktopping: Koka äggen mjukkokta. Ca 6-8 min. Sila av räkspadet och lägg räkorna i en bunke. Skölj gurkan och dela den på mitten. Gröp ur det vattniga kärnhuset med en sked och tärna gurkan smått. Skölj och finhacka gräslöken. Blanda gurka och gräslök med räkorna.

4

Spola äggen kalla. Skala dem och grovhacka försiktigt. Vänd ner i räkblandningen.

5

Skala och riv pepparroten. Smaka av räkblandningen med pepparrot, salt och peppar efter smak.

6

Brynt smör: Smält smöret i en stekpanna på medelhög värme. Låt smöret bubbla upp ordentligt. Sväng runt stekpannan några gånger så att värmen fördelas jämnt. Efter 1-2 minuter börjar smöret färgas gyllenbrunt. Dra stekpannan åt sidan när smöret blir stilla och doftar nötaktigt. Var försiktig så att smöret inte bränns vid. Häll över smöret i en skål och ställ åt sidan.

7

Rimmad torskfilé: Ta upp torskbitarna från lagen och låt de rinna av. Torka med lite papper.

8

Värm lite nytt smör i pannan och bryn torsken på medelhög värme i ca 2 min på båda sidor. Sänk sedan värmen ordentligt och låt de stekas klart i pannan i ca 5 min.

9

Potatis: Sila av potatisvattnet och tillsätt smör och dill. Slunga runt potatisen i kastrullen. Lägg upp torskfilébitarna på tallrikar. Toppa med räkblandningen och en dillvippa. Ringla över brynt smör och servera med dillslungad potatis och en citronklyfta.

Bild:

Andrea Klintbjer