Gå vidare till huvudinnehåll
Jordärtskockssoppa med timjan
Mari Bergman

Jordärtskockssoppa med timjan

30 minMedel
275,65 kr
4 portioner 37,87 kr per portion
En lättlagad soppa som passar lika bra till vardag som till inledning på nyårsmenyn. Soppan kan tillagas i förväg. Den håller sig fint i kylen i ca 3 dagar och går även att frysa in.

Tillbehör
140 gBacon Skivat
Soppa
250 mlMatlagningsvin Vitt
0,5 stGul lök
2 klyftaVitlök Vanlig
500 gJordärtskocka
500 gPotatis Mjölig
3 dlVispgrädde
0,5 stFärsk timjan
8 dlVatten
2 mskGrönsaksfond
1 krmSalt
1 mskSmör
1 krmSvartpeppar Malen
Topping
50 gGrana Padano
0,5 stFärsk timjan
Instruktioner
1

Soppa: Skala och dela jordärtskockor och potatis i mindre bitar. Skala och grovhacka lök och vitlök.

2

Fräs alltsammans i smör i en stor kastrull utan att det tar färg. Krydda med timjanblad och tillsätt vitt vin. Låt puttra i ca 1 min. Tillsätt vatten och grönsaksfond och låt koka upp. Sänk värmen och sjud under lock i ca 20 min.

3

Tillbehör: Tärna baconet smått. Stek i en het panna så att det blir riktigt krispigt. Häll över baconet på hushållspapper för att få bort överflödigt fett.

4

Soppa: Mixa soppan slät. Tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar.

5

Topping: Toppa soppan med bacon, riven grana padano och timjankvistar.

Näringsvärde: 676 kcal, 18 g protein, 47 g fett, 43 g kolhydrater

Bild:

Nurlan Emir