Mjölkfri potatisgratäng
Jannica Dahlin & Andrea Kondisz

Mjölkfri potatisgratäng

1 tEnkelt
74,85 kr
4 portioner8,70 kr per portion
En lättlagad vegansk potatisgratäng som passar lika bra till fisk som till kyckling eller vegetariska alternativ.

2 krmSvartpeppar Malen
1 stGul lök
2 klyftaVitlök Vanlig
1,5 tskSalt Fint
750 gPotatis
3 mskStröbröd
5 dlSojadryck Naturell
25 gMargarin Mjölkfritt
2 mskRapsolja
3 mskVetemjöl
Instruktioner
1

Värm ugnen till 200 grader. Smörj en ugnssäker form ca 20 x 30 cm med mjölkfritt margarin.

2

Skala och skiva potatisen. Lägg potatisen i lättsaltat vatten och låt koka i ca 10 min eller tills potatisen börjar mjukna.

3

Skala och skiva löken.

4

Hetta upp olja i stekpannan och fräs löken mjukt på låg värme.

5

Smält margarin i en kastrull och vispa ner mjölet. Låt det puttra i några minuter och tillsätt därefter sojamjölken lite i taget. Låt såsen puttra på låg värme tills den tjocknat. Rör om med jämna mellanrum så att såsen inte bränns vid. Salta, peppra och pressa ner vitlöken i såsen.

6

Fördela potatis och lök i formen och häll över såsen. Hyvla margarin över gratängen och strö över ströbrödet. Grädda i ugnen i ca 30 min.

Bild:

Nurlan Emir