Helstekt oxfilé med parmesanrostad potatis och bearnaisesås
Mari Bergman

Helstekt oxfilé med parmesanrostad potatis och bearnaisesås

1 tMedel
1 036,65 kr
4 portioner137,48 kr per portion
Klassiska smaker med oxfilé, bearnaisesås och rostad potatis. Passar utmärkt att servera både till fest och till en mysig hemmamiddag. Parmesanost på rostad potatis ger verkligen den här rätten extra smak och piff.

Oxfilé
1 mskOlivolja
0,5 tskSalt Fint
500 gOxfilé Hel
2 mskMat & Bak Smör
3 krmSvartpeppar
Tillbehör
20 gÄrtskott
1 stBroccoli Färsk
3 krmSalt Fint
250 gSparris Färsk
Parmesanrostad potatis
800 gDelikatesspotatis
0,5 stPersilja - färsk
0,5 tskSalt Fint
25 gMat & Bak Smör
50 gParmesanost
Bearnaisesås
2 krmSalt Fint
1 dlVatten
4 stSchalottenlök
500 gMat & Bak Smör
1 tskFransk dragon
1 tskVitpeppar Hel
1 krmSvartpeppar
0,5 dlVitvinsvinäger
6 stÄgg
0,5 stPersilja - färsk
Instruktioner
1

Värm ugnen till 175 grader.

2

Parmesanrostad potatis: Skala potatisen och koka i saltat vatten i ca 15-20 min. Sila av vattnet och lägg potatisarna i en ugnsfast form. Krossa varje potatis med en gaffel och lägg en klick smör över. Strö över riven parmesanost.

3

Oxfilé: Ansa köttet och se till att det är rumstempererat vid tillagning. Salta och peppra oxfilén runt om.

4

Hetta upp olja i en stekpanna på hög värme. Bryn köttet runt om på alla sidor. Tillsätt en klick smör i stekpannan och låt smöret smälta, vänd runt köttet i smöret och stek tills du får en fin stekyta.

5

Lägg köttet på ett ugnsgaller med en plåt under som samlar upp stekskyn. Stek köttet tills det får en innertemperatur på 55 grader, använd gärna en stektermometer.

6

Sätt in formen med potatisarna i ugnen och rosta i ca 15 min samtidigt som oxfilén.

7

Bearnaisesås: Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan, men se till att smöret är varmt.

8

Skala och finhacka schalottenlök. Lägg löken i en kastrull med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop och reducera till hälften. Sila ner vätskan i en ny kastrull (släng löken) som står i ett vattenbad med hett vatten.

9

Dela på äggen så du får 6 äggulor. Rör ner äggulorna och vispa tills såsen tjocknar. Lyft kastrullen ur vattenbadet och tillsätt sakta det smälta smöret i en fin stråle under vispning. Strö i lite hackad persilja och dragon. Salta och peppra såsen efter smak.

10

Oxfilé och potatis: Ta ur köttet ur ugnen och krydda med lite extra salt och peppar. Täck köttet med folie och låt det vila 10 min innan du skär upp det. Ta ut de rostade potatisarna och strö över finhackad persilja.

11

Tillbehör: Koka upp saltat vatten till grönsakerna.

12

Skär broccolin i buketter och skär bort de träiga längst ner på sparrisen. Sjud grönsakerna i de kokande vattnet i ca 1 min. Sila av vattnet och krydda med lite salt.

Servera oxfilen med parmesanrostad potatis, grönsaker och bearnaisesås. Dekorera med vackra ärtskott. Ät och njut!

Bild:

Nurlan Emir