Gå vidare till huvudinnehåll
Krossad rostad potatis, vitlöksstekt svamp, parmesankräm och gräslöksmarinerad gurka
Mari Bergman

Krossad rostad potatis, vitlöksstekt svamp, parmesankräm och gräslöksmarinerad gurka

45 minMedel
311,50 kr
4 portioner 62,41 kr per portion
En härlig vegetarisk rätt med portabello och ostronskivling som serveras med rostad potatis, parmesankräm och fräsch gurka. Som stolt sponsor av Kockarnas kamp bjuder vi på förenklade versioner av proffsens recept – här hittar du våra tolkningar av recepten!

Potatis
50 gParmesanost
1 kgDelikatesspotatis
25 gSmör
0,5 tskSalt
Gurka
1 krmSvartpeppar Malen
1 stGräslök - färsk
1 stCitron - Eko
1 krmSalt
1 stGurka
2 tskOlivolja
Parmesankräm
100 gParmesanost
1 krmSvartpeppar Malen
1 krmSalt
2 dlCreme Fraiche Naturell
0,5 tskHonung Flytande
Svamp
1 krmSvartpeppar Malen
1 krmSalt
1 tskHonung Flytande
500 gPortabellosvamp
2 mskRapsolja
2 mskJapansk soja
200 gOstronskivling
2 klyftaVitlök Vanlig
1 mskBalsamvinäger
Instruktioner
1

Värm ugnen till 200 grader.

2

Potatis: Tvätta potatisen och koka den i saltat vatten i ca 20 min.

3

Svamp: Lägg portabellosvamparna i en ugnsfast form. Dela ostronskivlingen i mindre bitar. Skala och riv vitlök.

4

Blanda samman 1 msk olja, soja, balsamvinäger, honung och en nypa salt och peppar. Häll marinaden över portabellosvamparna. Blanda om ordentligt och sätt in i ugnen i ca 20 min.

5

Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna och stek ostronskivlingen krispig tillsammans med vitlöken.

6

Potatis: Sila av potatisvattnet och lägg potatisarna i en ugnsfast form. Tryck till varje potatis med en gaffel så att de krossas lite lätt. Klicka över smör och strö över riven parmesanost. Rosta potatisen i ugnen i ca 15 min.

7

Parmesankräm: Mixa hälften av creme fraichen med riven parmesanost och honung till en slät dressing. Vänd ner resten av creme fraichen och blanda om försiktigt. Smaka av med salt och peppar.

8

Gurka: Hyvla gurkan på längden med hjälp av en mandolin eller potatisskalare. Ta inte med kärnhuset.

9

Finhacka gräslök och riv citronskal. Blanda med gurkskivorna och tillsätt lite citronsaft, olja och en nypa salt och peppar.

10

Vid servering: Värm ostronskivlingen i stekpannan. Ta fram ett fint fat. Fördela potatis, svamp och gurka på fatet och lägg parmesankrämen i en skål. Ät och njut!

Bild:

Nurlan Emir