Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
2 msk | Tomatpuré | |
3 dl | Creme Fraiche Naturell | |
200 g | Färska lasagneplattor | |
2 st | Aubergine | |
1 tsk | Salt Fint | |
5 klyfta | Vitlök Färsk | |
200 g | Riven Ost | |
500 g | Krossade Tomater | |
50 g | Rotselleri | |
1 st | Gul lök | |
4 msk | Olivolja | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
2 msk | Mellanmjölk | |
1 st | Basilika - färsk | |
1 st | Vanliga morötter | |
2,5 dl | Rött matlagningsvin |
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och hacka löken och vitlöken. Skala moroten och rotsellerin och riv dem på den grova sidan av rivjärnet. Skiva auberginen och hacka den smått.
Häll olivoljan i en stor kastrull och värm på medelhög värme. Stek lök, vitlök, morot och rotselleri tills löken är glansig. Tillsätt sedan tomatpuré och aubergine. Rör runt, höj värmen och tillsätt vinet. Låt vinet koka kraftigt i 2 minuter.
Tillsätt de krossade tomaterna och koka upp ordentligt. Salta och peppra.
Plocka bladen på basilikan och lägg åt sidan. Hacka stjälkarna fint och rör ned i tomatsåsen. Koka tills tomatsåsen inte är vattnig men heller inte helt torr.
Häll crème fraichen i en skål och tillsätt mjölk eller vatten. Salta och peppra. Rör ihop till en rinnig konsistens.
Ta fram en ugnssäker form med höga kanter. Lägg ett lager tomatsås i botten på formen och varva sedan lasagneplattor, crème fraichesås, riven ost och några basilikablad. (Salta och peppra mellan lagren om du vill!) Upprepa lagren två gånger till. Avsluta med ett lager crème fraiche samt riven ost. Strö över de sista basilikabladen.
Grädda i ugnen i 25–30 minuter. Ta ut ur ugnen och låt vila i ungefär 5 minuter. Servera tillsammans med en god sallad.
Bild:
Johanna Åkerberg Kassel
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
2 Krossade Tomater 390g Garant
1 Olivolja Extra Virgin Delicato 750ml Monini
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Matlagningsvin Rött 250ml Zeta