Auberginelasagne med crème fraiche, ost och rött vin
Kokbok

Auberginelasagne med crème fraiche, ost och rött vin

45 minEnkelt
243,38 kr
5 portioner20,16 kr per portion
För mig var vegetarisk lasagne länge associerad med skolmatsalens äckliga lasagne med ärter och morot i. Den här innehåller visserligen morot men är så långt ifrån lasagnen jag åt i skolan. Auberginen ger en grym smak och härlig konsistens och i stället för en jobbig béchamelsås använder jag crème fraiche. Så den är inte bara god. Den är enkel också. Sallad till är obligatoriskt. Fler lasagnerecept: Krämig lasagne med aubergine, Lasagne med ricotta och ajvar relish.Receptet kommer från boken ”Ett stekt ägg är också middag”. Boken är skriven av Siri Barje och ges ut av Bonnier Fakta.

2 mskTomatpuré
3 dlCreme Fraiche Naturell
200 gFärska lasagneplattor
2 stAubergine
1 tskSalt Fint
5 klyftaVitlök Färsk
200 gRiven Ost
500 gKrossade Tomater
50 gRotselleri
1 stGul lök
4 mskOlivolja
1 krmSvartpeppar Malen
2 mskMellanmjölk
1 stBasilika - färsk
1 stVanliga morötter
2,5 dlRött matlagningsvin
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Skala och hacka löken och vitlöken. Skala moroten och rotsellerin och riv dem på den grova sidan av rivjärnet. Skiva auberginen och hacka den smått.

3

Häll olivoljan i en stor kastrull och värm på medelhög värme. Stek lök, vitlök, morot och rotselleri tills löken är glansig. Tillsätt sedan tomatpuré och aubergine. Rör runt, höj värmen och tillsätt vinet. Låt vinet koka kraftigt i 2 minuter.

4

Tillsätt de krossade tomaterna och koka upp ordentligt. Salta och peppra.

5

Plocka bladen på basilikan och lägg åt sidan. Hacka stjälkarna fint och rör ned i tomatsåsen. Koka tills tomatsåsen inte är vattnig men heller inte helt torr.

6

Häll crème fraichen i en skål och tillsätt mjölk eller vatten. Salta och peppra. Rör ihop till en rinnig konsistens.

7

Ta fram en ugnssäker form med höga kanter. Lägg ett lager tomatsås i botten på formen och varva sedan lasagneplattor, crème fraiche­sås, riven ost och några basilikablad. (Salta och peppra mellan lagren om du vill!) Upprepa lagren två gånger till. Avsluta med ett lager crème fraiche samt riven ost. Strö över de sista basilikabladen.

8

Grädda i ugnen i 25–30 minuter. Ta ut ur ugnen och låt vila i ungefär 5 minuter. Servera tillsammans med en god sallad.

Bild:

Johanna Åkerberg Kassel