Veganska köttbullar i gräddsås med kokt potatis
Mari Bergman

Veganska köttbullar i gräddsås med kokt potatis

40 minEnkelt
203,75 kr
4 portioner25,71 kr per portion
De veganska "kött"bullarna görs på en formbar sojafärs och blir magiskt goda. Till dem serveras en krämig gräddsås gjord på havregrädde, kokt potatis och grönsaker. Tina gärna färsen i kylen över natten. Se alla våra klimatberäknade recept här. CO2e/portion: 0,45

Köttbullar
1,5 tskGrönsaksfond
1 mskOlivolja
0,5 stGul lök
2 tskDijonsenap
600 gSojafärs
2 krmSvartpeppar Malen
0,5 tskSalt Fint
Gräddsås
1 krmSvartpeppar Malen
2 tskGrönsaksfond
1 tskJapansk soja
0,5 krmStrösocker
0,5 dlVatten
250 mlHavrebaserad matlagning
Tillbehör
250 gHaricot Verts Fryst
250 gMorötter
1 krmSalt Fint
700 gPotatis Fast
Instruktioner
1

Tillbehör: Skala potatis och morötter. Koka potatisen i saltat vatten i ca 20 min.

2

"Kött"bullar: Skala och finhacka lök och fräs mjuk i olja.

3

Blanda den tinade färsen med stekt lök, dijonsenap, grönsaksfond, salt och peppar. Forma ca 20 bullar och stek i olja runt om i ca 7-10 min på medelvärme.

4

Gräddsås: Tillsätt havregrädde, vatten, soja, grönsaksfond, socker och peppar till köttbullarna och låt såsen sjuda i ca 2-3 min.

5

Tillbehör: Skär morötterna i bitar och sjud i saltat vatten i ca 5 min. Tillsätt haricots vertsen den sista minuten. Sila av vattnet och lägg upp grönsakerna i en skål. Strö över lite salt.

6

Servera de veganska "kött"bullarna tillsammans med potatis och grönsaker.

Näringsvärde: 605 kcal, 34 g protein, 26 g fett, 50 g kolhydrater

Bild:

Nurlan Emir