Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Blomkålssoppa | ||
2 krm | Svartpeppar | |
450 g | Blomkål Färsk, (1 st) | |
2 msk | Rapsolja | |
0,5 dl | Havrebaserad matlagning | |
2 st | Vitlök Solo | |
0,5 tsk | Salt Fint | |
2 tsk | Vitvinsvinäger | |
3 msk | Lantbuljong | |
2 tsk | Citronjuice - råpressad | |
100 g | Schalottenlök | |
7 dl | Vatten | |
Topping | ||
50 g | Blomkål Färsk | |
5 tsk | Rapsolja | |
1 msk | Färsk timjan | |
Kryddiga höstärtor | ||
0,5 tsk | Sirap Agave | |
1 dl | Ärtor | |
1 krm | Cayennepeppar | |
2 krm | Paprikakrydda | |
2 tsk | Rapsolja | |
1 krm | Salt Fint |
Kryddiga höstärtor: Blötlägg ärtorna i 1 dygn. Koka dem sedan i ca 20 min. Sila av vattnet och låt ärtorna svalna.
Värm ugnen till 200 grader.
Blomkålssoppa: Skala schalottenlök och vitlök. Ta bort den grövsta blasten från blomkålen och dela blomkålen i 4 delar. Lägg schalottenlök, vitlök och blomkål på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och krydda med salt och peppar. Rosta i ugnen i ca 30 min.
Koka upp vatten, buljong och vitvinsvinäger i en kastrull på spisen.
Mixa den rostade blomkålen och löken med den varma buljongen i en blender till en slät krämig soppa. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt havregrädde. Smaka av soppan med citronsaft, salt och peppar.
Kryddiga höstärtor: Hetta upp olja i en stekpanna och fräs ärtorna tillsammans med cayennepeppar, paprikapulver och salt så att de blir lite krispiga. Tillsätt honung och blanda om. Ta av ärtorna från värmen.
Topping: Hyvla tunna skivor av blomkål med hjälp av en mandolin. Plocka timjanblad.
Servering: Häll upp soppan i små portionsskålar. Ca 1 dl/ skål. Toppa med lite kryddiga höstärtor, hyvlad blomkål och timjanblad. Droppa över lite rapsolja.
Bild:
Lina Eriksson
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Vitlök Super Solo Klass1 250g
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Vitvinsvinäger EKO/KRAV 250ml Garant Eko
1 Cayennepeppar 30g Santa Maria
1 Paprikapulver 37g Santa Maria