Soppa på rostad blomkål med kryddiga höstärtor och hyvlad blomkål
Mari bergman

Soppa på rostad blomkål med kryddiga höstärtor och hyvlad blomkål

50 minEnkelt
424,50 kr
10 portioner7,27 kr per portion
Soppa på rostad blomkål med kryddiga höstärtor och hyvlad blomkål. Vegansk. Innehåller: havregrädde.

Blomkålssoppa
2 krmSvartpeppar
1 stBlomkål Färsk
2 mskRapsolja
0,5 dlHavrebaserad matlagning
2 stVitlök Solo
0,5 tskSalt Fint
2 tskVitvinsvinäger
3 mskLantbuljong
2 tskCitronjuice - råpressad
100 gSchalottenlök
7 dlVatten
Topping
50 gBlomkål Färsk
5 tskRapsolja
1 mskFärsk timjan
Kryddiga höstärtor
0,5 tskSirap Agave
1 dlÄrtor
1 krmCayennepeppar
2 krmPaprikakrydda
2 tskRapsolja
1 krmSalt Fint
Instruktioner
1

Kryddiga höstärtor: Blötlägg ärtorna i 1 dygn. Koka dem sedan i ca 20 min. Sila av vattnet och låt ärtorna svalna.

2

Värm ugnen till 200 grader.

3

Blomkålssoppa: Skala schalottenlök och vitlök. Ta bort den grövsta blasten från blomkålen och dela blomkålen i 4 delar. Lägg schalottenlök, vitlök och blomkål på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och krydda med salt och peppar. Rosta i ugnen i ca 30 min.

4

Koka upp vatten, buljong och vitvinsvinäger i en kastrull på spisen.

5

Mixa den rostade blomkålen och löken med den varma buljongen i en blender till en slät krämig soppa. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt havregrädde. Smaka av soppan med citronsaft, salt och peppar.

6

Kryddiga höstärtor: Hetta upp olja i en stekpanna och fräs ärtorna tillsammans med cayennepeppar, paprikapulver och salt så att de blir lite krispiga. Tillsätt honung och blanda om. Ta av ärtorna från värmen.

7

Topping: Hyvla tunna skivor av blomkål med hjälp av en mandolin. Plocka timjanblad.

8

Servering: Häll upp soppan i små portionsskålar. Ca 1 dl/ skål. Toppa med lite kryddiga höstärtor, hyvlad blomkål och timjanblad. Droppa över lite rapsolja.

Bild:

Lina Eriksson