Gå vidare till huvudinnehåll
Vegansk paj med spenat och svamp
Amanda Hellman och Jessica Hellstedt

Vegansk paj med spenat och svamp

1 tEnkelt
415,70 kr
6 portioner36,06 kr per portion
Bjud på en härligt krämig och fantastiskt god vegansk paj med en fyllning av spenat och svamp. Äggstanningen görs av produkter baserade på havre och riven vegansk ost.

Pajskal
2,5 mskVatten
2 dlVetemjöl
1 dlGrahamsmjöl
0,5 tskSalt Fint
125 gMargarin Mjölkfritt
3 mskSesamfrö
Pajfyllning
1 stPurjolök
0,5 tskPaprikakrydda
500 gFärska champinjoner
0,5 tskSalt Fint
1 mskRapsolja
1 tskChiliflakes
2 krmSvartpeppar Malen
250 gFärsk bladspenat
2 klyftaVitlök
Garnering
6 stKörsbärstomater
6 stSparris Färsk
Vegansk äggstanning
0,75 dlVetemjöl
2,5 dlHavrebaserad matlagning
2 krmSvartpeppar Malen
0,75 tskSalt Fint
100 gMjölkfritt pålägg/matlagning
0,5 dlHavredryck Naturell
1 tskPaprikakrydda
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Pajskal: Mät upp vetemjöl, grahamsmjöl, sesamfrö och salt i en bunke. Lägg i kylskåpskallt margarin skuret i små bitar. Finfördela margarin med fingertopparna eller kör allt i en matberedare.

Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform och ställ i kylskåpet ca 20 min.

3

Pajfyllning: Skölj och finhacka purjolök samt skala och finhacka vitlök. Putsa champinjoner och skär i kvartar. Hetta upp rapsolja i en stekpanna. Fräs purjolök och vitlök på medelvärme tills det mjuknat. Tillsätt champinjoner, höj värmen och stek tills all vätska försvunnit. Tillsätt färsk bladspenat och fräs med lök- och svampblandningen tills allt har mjuknat och vätskan är borta. Krydda med chiliflakes, paprikakrydda, salt och malen svartpeppar. Ställ åt sidan.

4

Vegansk äggstanning: Grovriv ost. Vispa ihop havregrädde och havredryck i en bunke. Tillsätt vetemjöl och vispa ordentligt till en slät smet. Krydda med paprikakrydda, salt och malen svartpeppar. Rör ned riven ost i blandningen.

5

Ta ut pajformen från kylen och nagga pajdegen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugn i ca 10 min, tills det har fått lite färg. Fördela svamp- och spenatblandning jämt i det förgräddade pajskalet. Häll över vegansk äggstanning.

6

Garnera pajen med halverade körsbärstomater och grön sparris. Grädda i ugnen i ca 30-35 minuter.

Bild:

Sanna Livijn Wexell