Gå vidare till huvudinnehåll
Äppelpaj
Hemmakock

Äppelpaj

20 minEnkelt
78,40 kr
6 portioner6,35 kr per portion
Klassisk recept på svensk äppelpaj med vaniljsås som du snabbt och enkelt rör ihop. Vi ger dig tips på olika smaksättningar och hur du kan variera denna utsökta paj.

3 dlVetemjöl
5 stSvenska Äpplen
1 tskKanel
1 dlStrösocker
100 gSmör
Vaniljsås
2,5 dlVaniljsås
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda vetemjöl och strösocker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det i mjölblandningen tills det bildar en smulig deg.

Tärna eller skiva äpplen. Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter.

Lägg i äpple, strö över kanel och sockra lite lätt. Fördela sedan smuldegen över äppelbitarna och grädda i cirka 20 minuter tills pajen fått fin färg.

Variration:

  • Byt ut strösocker mot farinsocker för en knäckigare smak.
  • Tillsätt 100 g riven mandelamassa i smuldegen.
  • Tillsätt 1 tsk kardemumma i smuldegen.
  • Byt ut 1 dl vetemjöl i degen mot motsvarande mängd havregryn.
  • Toppa pajen med 1 dl hackade nötter t ex mandel, hasselnöt och/eller valnöt innan gräddning.
  • Toppa med 0,5 dl pumpakärnor, innan gräddning.

Toppa med pajströssel:

Pajströssel: 4 msk sultanrussin 0,5 dl kokosflingor 0,5 dl hackade nötter t ex mandel/hasselnöt/valnöt 2 msk farinsocker 2 tsk kanel

Rör ihop och strö över pajen innan gräddning.