Recept | Huvudrätt | Lamm

Per Morbergs Lammstek med potatisgratäng

Per Morbergs Lammstek med potatisgratäng

Lammstek med en god potatisgratäng kräver lite tålamod i köket, men slutresultatet blir så bra att det är värt all väntan!

Ingredienser

Visa inköpslista
port
Gör så här:

• Värm ugnen till 175°.
• Gör 5–7 cirka 10 cm djupa hål i köttet med ett brynstål. Proppa
hålen fulla med vitlök, rosmarin och timjan. Gnid in steken i salt
och peppar, örter och eventuellt 1/2 pressad citron. Bryn den i smör och se till
att den får färg på alla sidor.
• Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg steken
på ett galler. Ställ in den i ugnen med långpanna under som fångar
upp skyn. Stek tills termometern visar 62–65°, 60–80 minuter.
Lamm får gärna vara rosa inuti. Ös lammsteken några gånger med
skyn under stekningen.
• Förbered potatisgratängen under tiden som lammsteken är i
ugnen. Skala och skär potatisen i cirka 3 mm tjocka skivor och koka
dem halvmjuka i gräddmjölken, 5–10 minuter. Skala och hacka
löken och skölj och hacka purjolöken. Blanda med potatisen, pressa
ner vitlöken och salta och peppra.
• Ta ut lammsteken ur ugnen och låt köttet vila.
• Höj ugnsvärmen till 200°.
• Häll potatisblandningen i en smord ugnsform och grädda gratängen mitt i ugnen i 30–40 minuter. Strö över hackad gräslök vid
serveringen.
• Servera lammsteken med potatisgratäng och kokta haricots verts

”Maten, drycken och konsten att kombinera” är skriven av Per Morberg och ges ut av Bonnier Fakta. Boken är fotograferad av Martin Löf.

Varor du kanske har hemma?

Ca 94,98 kr/port Summa 569,85 kr

Ett recept från:

www.mathem.se

Liknande recept

Kommentera

Blandad frukt!

Köp 7 kg blandad frukt hos oss på MatHem. Vi plockar ihop säsongens finaste frukter åt dig och du får dem bekvämt levererade till dörren.

Klicka här för mer information
Kundtjänst