glass på svinnprodukter

Svalkande Svinn från Mathem och Sopköket

Mathem och Sopköket tagit fram tre härliga recept på svalkande svinn som inspirerar till att ta tillvara på all mat så långt det är möjligt.

Svalkande Svinn från Mathem och Sopköket

Sugen på en kryddig nice cream med smak av chimichurri? Eller varför inte en frisk ingefärsparfait med yoghurt eller en kaneldoftande parfait med brynt smör? I Sverige består vårt matsvinn framför allt av mejeriprodukter, bröd samt diverse frukt och grönt. Med utgångspunkt från dessa tre produktområden har Mathem och Sopköket tagit fram tre härliga recept på svalkande svinn som inspirerar till att ta tillvara på all mat så långt det är möjligt.


Glassarna finns även att köpa som limited edition hos Sopköket, då tillverkade till 64 procent på räddad mat som donerats från Mathem. Glassarna såldes med start den 22 juni 2023 fram tills dess lagret tog slut.

Win-win för minskat matsvinn

För Mathem är minskat matsvinn, både i vår egen verksamhet och i samhället, ett av de främsta fokusområdena i vårt hållbarhetsarbete. Vårt mål är att minska vårt icke-organiska avfall med minst 25 procent i relation till vår omsättning 2019-2025. Dessutom ska vi begränsa det organiska avfallet till att utgöra mindre än 0,5 procent av vår omsättning till 2025.


Sopköket driver catering och producerar frysmat på räddade råvaror, skänker måltider och skapar jobb. Främsta fokus är att minska svinnet, och målet är alltid minst 50 procent räddade råvaror per tillagad måltid. Sopköket skapar även jobbtillfällen för folk som står utanför arbetsmarknaden, t ex nyanlända och andra marginaliserade grupper, ofta med tidigare kunskap inom matlagning där man tar vara på hela råvaran.


Vidare läsning Vill du veta mer om hur du kan tänka för att minska ditt matsvinn, och dessutom bli inspirerad till att laga fler goda och svinnsmarta recept? Kolla här!