Svampsoppa med rökt fläsk och rosmarin

Svampsoppa med rökt fläsk och rosmarin

30 minEnkelt
275,10 kr
4 portioner36,25 kr per portion
Det finns få saker som är så goda som en vällagad svampsoppa. Men om du bara äter den rakt av kan det bli lite väl lent så det behövs helt enkelt något som bråkar till det lite. Jag blandar gärna i lite stekt fläsk för att få den där kontrasten som gör så mycket för helheten.

3 mskMat & Bak Smör
1 dlMatlagningsvin Vitt
150 gRökt Sidfläsk Bit
8 dlVatten
1 krmSvartpeppar Malen
2 dlVispgrädde
1 klyftaVitlök Färsk
50 gRosmarin - färsk
0,25 stCitron
0,5 tskSalt Fint
400 gSkogschampinjoner
2 stGrönsaksbuljong
1 stGul lök
Instruktioner
1

Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och skär champinjonerna i bitar.

2

Hetta upp en stekpanna med 2/3 av smöret. Fräs lök, vitlök och svamp på medelvärme i cirka 5 minuter, tills vätskan kokat in. Rör hela tiden. Tillsätt vin, vatten, buljong och grädde. Koka upp och låt soppan sjuda under lock i cirka 10 minuter.

3

Smaka av soppan med citronsaft, salt och peppar.

4

Skär fläsket i tärningar. Knaperstek dem i resterande smör i en stekpanna. Vänd ned rosmarin och mal över lite svartpeppar.

5

Häll upp soppan i varma tallrikar, toppa med fläsktärningarna och servera med ett gott bröd, gärna penslat med olivolja och toppat med flingsalt.

Receptet kommer från boken ”I det enkla bor det goda”, skriven av Ernst Kirchsteiger. Boken ges ut av Bonnier Fakta och är fotograferad av Ulrika Ekblom.

Bild:

Ulrika Ekholm