Gå vidare till huvudinnehåll
Bön Bourguignon
Mari Bergman

Bön Bourguignon

45 minMedel
205,35 kr
4 portioner 28,00 kr per portion
En mustig vegetarisk gryta med rotfrukter och blandade bönor.
Ingredienser
Gryta
200 gPalsternacka
200 gMorötter
200 gPotatis Fast
1 stPurjolök
3 klyftaVitlök
200 gSkogschampinjoner
2 mskOlivolja
1 tskTimjan - torkad
1 tskPaprikakrydda
3 krmCayennepeppar
3 mskTomatpuré
2 dlRött matlagningsvin
8 dlVatten
3 mskGrönsaksfond
2 stLagerblad
0,5 tskSalt
3 krmSvartpeppar
380 gVita Bönor Stora
380 gKidneybönor
Tillbehör
200 gSurdegsbröd
Instruktioner
1

Skala och skär palsternacka, morötter och potatis i mindre bitar. Grovhacka purjolöken och skölj ordentligt. Skala och grovhacka vitlök. Dela champinjonerna i kvartar.

2

Hetta upp olivolja i en stor tjockbottnad gryta. Fräs alla grönsaker, svamp, purjolök, vitlök, timjan, paprikapulver och cayennepeppar under omrörning i ca 5 minuter.

3
  1. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare i 2 minuter. Tillsätt rött vin och låt det reducera ner till hälften.
4

Tillsätt vatten, grönsaksfond, lagerblad, salt och peppar och låt grytan koka upp. Sänk sedan värmen och sjud grytan under lock i ca 20 minuter.

5

Sila av bönorna och tillsätt i slutet av koktiden. Smaka av grytan med salt och peppar och servera tillsammans med ett gott bröd.

Bild:

Susanna Blåvarg