Gå vidare till huvudinnehåll
Köttbullar i gräddsås med ostgratinerad potatis
Mari Bergman

Köttbullar i gräddsås med ostgratinerad potatis

40 minEnkelt
325,65 kr
4 portioner 30,43 kr per portion
Saftiga köttbullar med gräddsås är en populär vardagsmiddag som uppskattas av hel familjen. Kort om tid? Använd färdiga köttbullar!

Köttbullar
1 mskOlivolja
1 tskTimjan - torkad
1 tskSalt
500 gNötfärs
2 krmSvartpeppar Malen
Potatis
800 gPotatis Fast
75 gRiven Västerbottensost
1 krmSalt
Gräddsås
1 krmSalt
1 krmSvartpeppar Malen
1 tskJapansk soja
1 tskSenap Grovkornig
2 dlVispgrädde
Sallad
0,5 stIsbergssallat
1 mskVinäger
250 gVanliga morötter
1 mskOlivolja
Instruktioner
1

Potatis: Sätt ugnen på 200 grader.

2

Skala och koka potatisen i saltat vatten. Koka även potatis till recept

3
  1. Köttbullar: Krydda färsen med timjan, salt och peppar. Blanda ihop ordentligt och rulla stora köttbullar och lägg på en tallrik.
4

Sallad: Skölj och stimla salladen och skala och grovriv morötterna. Lägg i en skål och ställ åt sidan.

5

Köttbullar: Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttbullarna gyllenbruna och fina i ca 4-5 min. Sänk värmen något men håll de varma.

6

Potatis: Sila av vattnet från potatisen. Lägg 800 gram potatis i en ugnsfast form och tryck till varje potatis på toppen med en gaffel. Strö ost över potatisarna och sätt in i ugnen ca 10 min så att osten smälter och får lite färg.

7

Gräddsås: Höj värmen igen på köttbullarna och tillsätt grädde, soja och senap. Låt såsen koka in i köttbullarna ordentligt. Smaka av med ev salt och peppar.

Ringla lite olja och vinäger över salladen och servera till köttbullarna och den gratinerade potatisen.

Näringsvärde: Kcal:

793

Fett: 34 g. Protein: 50 g. Kolhydrater: 69 g

Bild:

Susanna Livijn Wexell