Köttbuljong
Jonas Karlson Bobits

Köttbuljong

2 tEnkelt
140,80 kr
1 portion108,34 kr per portion
Enkelt grundrecept på köttbuljong, god som den är eller som bas i grytor och såser. Tips! Släng gärna med lite vitlök och en bouquet garn med färska örter som passar till den typ av buljong du vill ha.

2 lVatten
1 kgMärgben
1 krmSalt Fint
2 mskRapsolja
125 gStjälkselleri
4 stLagerblad
10 stSvartpeppar Hel
3 stMorötter
2 stGul lök
Instruktioner
1

Skala löken och moroten.

2

Skölj två stjälkar selleri (för en vanlig sats).

3

Skär löken i klyftor och slanta moroten och sellerin.

4

Värm en gryta och fräs lök, morot, selleri, lagerblad och svartpepparkorn i rapsoljan.

5

Lägg i köttbenen och fyll med vatten tills allt täcks.

6

Om du vill ha lite mustigare buljong kan du rosta av benen i ugnen innan de läggs i grytan.

7

Koka upp och skumma av.

8

Sänk värmen och låt sjuda i en till två timmar.

9

Skumma av och fyll på med vatten vid behov.

10

Sila av vätskan i en ny kastrull eller gryta och ställ den på spisen.

11

Låt buljongen reducera till hälften.

12

Smaka av med salt.

13

Servera direkt som den är eller använd som bas i sås eller soppa.

14

Om du inte ska äta den direkt, kyl ned den snabbt, alternativt kyl ned den snabbt och frys in.

Bild:

Sanna Livijn Wexell