Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
![Skogsgryta med klyftpotatis och rårörda lingon [vegomatsedel.se v. 44]](https://images.oda.com/prod/oppskrifter/fd6d7588-bd7e-46d3-bc5d-cd45364f2e81.png?fit=bounds&format=auto&optimize=medium&quality=75&width=2000&s=0x40de863ea0aa8a7bbbf82b39229e3c54eb064e83)
| Skogsgryta | ||
| 1 g | Salt | |
| 1 msk | Olivolja | |
| 9 st | Enbär | |
| 2 msk | Rårörda Lingon | |
| 2 dl | Vatten | |
| 1 g | Svartpeppar | |
| 400 g | Borlottibönor | |
| 4 st | Schalottenlök | |
| 1,5 tsk | Timjan - torkad | |
| 2 klyfta | Vitlök | |
| 400 g | Portabellosvamp | |
| 1,5 msk | Kinesisk soja | |
| 4 dl | Havrebaserad matlagning | |
| Klyftpotatis | ||
| 1,5 kg | Potatis | |
| 1 g | Flingsalt | |
| 1 g | Timjan - torkad | |
| 0,5 dl | Olivolja | |
| 1 g | Rosmarin - torkad | |
| 1 g | Svartpeppar | |
Börja med att stätta på ugnen på 220 grader. Tvätta potatisen och skär i klyftor med skalet på. Lägg i en ugnsform med höga kanter och krydda rikligt med timjan, rosmarin, olivolja samt salt och peppar. Rör runt allting med en slev så att potatisarna täcks jämt och ställ in i ugnen i ca 30 minuter. Rör om efter halva tiden.
Förbered därefter lingonen. Blanda ihop sockret och lingonen i en skål. Om lingonen är frysta tinar du dem något genom att ställa skålen i ett varmt vattenbad i ca 10 minuter. Krossa lingonen och blanda ihop dem med sockret tills det blir en jämn blandning och sockret löst upp sig i saften, smaka av tills du får en bra balans mellan sötman och beskan från lingonen. Ställ in i kylskåpet i en lufttät burk.
Börja därefter med grytan. Klyfta lökarna i fyra delar med roten kvar så att de håller ihop i grytan. Mindre lökar räcker det med att bara halvera. Hacka därefter portabellosvamparna i 3×3 cm stora fyrkanter. Ta bort stammen. Skiva vitlöken. Stek löken och vitlöken i en tjockbottnad gryta i några minuter tills den börjar bli mjuk. Lägg i svampen och låt den steka med i några minuter tills den börjar få färg och minska något i storlek. Häll därefter i havregrädden, de rårörda lingonen, timjan, hackade enbär, buljongtärningen, sojan samt vatten och rör om. Låt koka upp och därefter stå under lock i ca 10 minuter. Häll i bönorna och koka i fem minuter till. Smaka av med salt och peppar.
Servera med en stor sked rårörda lingon till. Wow!

30,50 kr

87,80 kr /kg

84,78 kr /kg

51,80 kr /kg

217,27 kr /kg

135,54 kr /kg

42,00 kr /l

16,48 kr /kg

29,17 kr /kg

1 Olivolja Classico Extra Virgin
114,60 kr /l

34,50 kr

33,95 kr

67,90 kr /l

167,80 kr /kg

29,95 kr