Gå vidare till huvudinnehåll
Donburi, grillat kycklinglår
Kokbok

Donburi, grillat kycklinglår

40 minEnkelt
355,60 kr
4 portioner 49,40 kr per portion
Mat som äts ur en djup skål ger en god och varm känsla. Mynta och koriander kan bytas ut mot 8 blad grön shiso och toppa gärna rätten med lite bonitoflingor för extra mycket smak!

1 stSjögräsark
6 stShiitake-svamp
2 mskSmör
0,25 stMynta - färsk
4 dlGrötris
2 stGul lök
0,25 stKoriander - färsk
100 gSalladslök
350 gKycklinglårfile Färsk
Misomarinad
1 klyftaVitlök Vanlig
1 mskJapansk soja
1 mskMisopasta
2 mskFärsk ingefära
Instruktioner
1

Ris: Skölj riset i kallt vatten cirka fem gånger tills vattnet är ganska genomskinligt. Låt sedan riset dra i nytt vatten i ca 20 minuter. Häll av vattnet genom en sil och koka riset med proportionerna 1 del ris och 1,2 delar vatten. Låt koka på svag värme 15-20 minuter, stäng av värmen och låt riset stå.

Misomarinad: Riv vitlök och ingefära. Blanda med miso och soja i en bunke. Marinera kycklingen i misomarinaden cirka 20 minuter i kyl. Skrapa eventuellt bort lite av marinaden när det är dags att tillaga kycklingen.

Grilla eller stek kycklingen i olika i stekpanna på medelvärme i ca 10-15 minuter, tills de är genomstekta och gyllenbruna. Skiva löken och stek den i smör i stekpanna på låg värme tills den karamelliserats. Finhacka salladslöken. Ta bort stjälken på shiitaken, grilla eller stek svamphatten.

Klipp noriarket i 5x5 cm stora bitar. Vid servering: Ta fram fyra skålar och lägg kokt ris i botten på varje och övriga ingredienser på.

Servera gärna med en kycklingbuljong till, som du häller på när du ätit upp ca hälften. Ät sedan resterande med sked.