Gå vidare till huvudinnehåll
Buljongkokt fläskfilé med basilikasås och klyftpotatis

Buljongkokt fläskfilé med basilikasås och klyftpotatis

30 minEnkelt
351,35 kr
4 portioner70,99 kr per portion
(Monika Ahlbergs matkasse v33) Denna fläskfilé kan serveras varm, ljummen eller kall! Dock är regeln: ju kallare desto tunnare skivor!

Klyftpotatis
0,5 dlOlivolja
2 tskFlingsalt
4 stBakpotatis
2 klyftaVitlök Vanlig
Buljongkokt fläskfilé
2 stLagerblad
3 klyftaVitlök Vanlig
3 stHönsbuljong
500 gFläskfile Färsk
8 dlVatten
Basilikasås
2 klyftaVitlök Vanlig
2 krmFlingsalt
1 stBasilika - färsk
4 mskVit balsamvinäger
0,5 dlOlivolja
2 krmSvartpeppar Malen
Tomatsallad
0,5 dlVit balsamvinäger
0,5 stPersilja - färsk
400 gVanliga Tomater
60 gRödlök
2 krmSvartpeppar Malen
2 krmFlingsalt
0,5 dlOlivolja
Instruktioner
1

Värm ugnen till 225°C. Klyfta potatisen tunt och lägg klyftorna i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och salta. Skala och krossa vitlöksklyftorna och blanda ner. Blanda runt så all potatis får olja på sig. Baka potatisklyftorna i ugn i ca 30 minuter, eller tills den är klar.

Putsa fläskfilén fri från hinnor och senor. Koka upp buljongen tillsammans med lagerblad och skivad vitlök. Lägg ner fläskfilén och låt sakta sjuda under lock i ca 15 minuter. Vänd gärna köttet efter halva tiden. Låt vila i fem minuter innan det skärs upp i skivor.

Mixa vitlök, balsamvinäger, basilikablad och olivolja i en mixer eller med hjälp av en mixerstav. Tillsätt buljongen efterhand. Ta eventuellt i något mer olivolja. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar. Skiva tomater och rödlök tunt och hacka persiljan. Blanda samman i en vacker skål och smaksätt med olja, balsamvinäger och salt.

Lägg upp köttskivorna på ett vackert fat. Ringla över lite basilikasås och ställ resten i en skål bredvid, den går åt! Servera med de ugnsbakade potatisklyftorna och tomatsalladen.