Gå vidare till huvudinnehåll
Ryggbiff med två sorters kålrabbi, brynt smör och chimichurri
Mari Bergman

Ryggbiff med två sorters kålrabbi, brynt smör och chimichurri

1 t 30 minSvårt
613,65 kr
4 portioner 112,39 kr per portion
En härlig middag att laga till helgen! Saftig ryggbiff som serveras med bakad kålrabbi, en sallad på krispig kålrabbi och bakade tomater samt chimichurri.
Ingredienser
Kålrabbisallad
2 tskHonung Flytande
1 stKålrabbi
0,5 stGräslök - färsk
2 mskOlivolja
1 krmSvartpeppar Malen
2 krmFlingsalt
30 gMachesallat
100 gKörsbärstomater
1,5 mskÄppelcidervinäger
Bakad kålrabbi
2 stKålrabbi
1 krmFlingsalt
2 mskOlivolja
1 stAluminiumfolie
1 krmSvartpeppar Malen
Chimichurri
1 stBasilika - färsk
1 klyftaVitlök Vanlig
0,5 dlOlivolja
1 krmSvartpeppar Malen
1 stPersilja - färsk
0,5 stCitron - Eko
0,5 tskHonung Flytande
2 krmSalt
Ryggbiff
1 klyftaVitlök Vanlig
1 krmSvartpeppar Malen
2 krmSalt
0,5 mskOlivolja
75 gSmör
800 gRyggbiff
Instruktioner
1

Värm ugnen till 200 grader. Ta fram köttet och låt det bli rumstempererat.

2

Bakad kålrabbi: Tvätta kålrabbin och lägg dem i varsitt ugnsfolieark. Ringla över olja och strö över salt och peppar. Förslut ugnsfoliet och rosta kålrabbin i ugnen i ca 1 tim.

3

Chimichurri: Mixa samman persilja, basilika, skalad vitlöksklyfta, olivolja och honung i en mixer eller med hjälp av en stavmixer till en röra. Tillsätt rivet citronskal och smaka av chimichurrin med citronsaft, salt och peppar.

4

Kålrabbisallad: Lägg tomaterna i en ugnsfast form. Ringla över lite olja och strö över salt och peppar. Rosta i ugnen i ca 20 min.

5

Skala kålrabbin och hyvla tunna skivor med hjälp av en mandolin. Blanda med machesallad och finhackad gräslök i en skål.

6

Blanda samman olja, äppelcidervinäger, honung, salt och peppar i en liten skål.

7

Ryggbiff: Salta och peppra köttet ordentligt runt om.

8

Hetta upp 25 g smör och olja i en stekpanna och bryn köttet på hög värme tillsammans med en krossad vitlöksklyfta så att köttet får en fin stekyta. Ös smöret i pannan över köttet. Vänd och stek på andra sidan och fortsätt ösa smöret över köttet medan du steker.

9

Lägg över köttbiten i en ugnsfast form.

10

Ta ut kålrabbin och tomaterna ur ugnen och sänk ugnsvärmen till 150 grader.

11

Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och stek mitt i ugnen till önskad stekgrad. Blodigt/rare: 50-54°C, medium/medium rare: 55-57°C, välstekt/medium: 58–65°C, välstekt /well-done: 70°C.

12

Låt köttet vila under ugnsfolie i ca 10 min innan du skär det i skivor.

13

Vid servering: Bryn ca 50 g smör.

14

Blanda kålrabbisalladen med dressingen och de ugnsbakade tomaterna.

15

Skär den ugnsbakade kålrabbin i bitar. Skiva köttet i önskvärd tjocklek.

16

Lägg upp bakad kålrabbi, kålrabbisallad och ryggbiff på tallrikar. Ringla brynt smör över köttet och servera tillsammans med chimichurrin. Ät och njut!

Bild:

Nurlan Emir