Citron- och vallmokaka
Carina Hejde

Citron- och vallmokaka

1 tEnkelt
120,30 kr
10 portioner3,75 kr per portion
En lättbakad och saftig kaka med smak av citron och vallmofrön som toppas med glasyr. Perfekt till fikat eller kalaset!

Citron- och vallmokaka
2 dlStrösocker
1,5 tskBakpulver
180 gMat & Bak Smör
0,25 tskSalt Fint
1 dlFilmjölk Naturell
2 mskCitron
3 dlVetemjöl
3 stÄgg
2 mskVallmofrön
1 tskVaniljsocker
Glasyr
1 mskCitron
2 mskMjölk
1,5 dlFlorsocker
Instruktioner
1

Citron- och vallmokaka: Värm ugnen till 175 grader. Låt smöret bli rumstempererat.

2

Smöra och bröa en avlång brödform, ca 1,5 liter.

3

Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.

4

Vispa ihop rumstempererat smör och socker i en stor bunke med en elvisp i ca 5 min. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa ihop smeten.

5

Sikta ner mjölblandningen, lite i taget och vispa ihop försiktigt.

6

Vänd ner filmjölk, vallmofrön, rivet citronskal från två citroner och citronsaft från en citron i smeten.

7

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 min. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna.

8

Glasyr: Rör ihop florsocker, saft från en citron och mjölk.

9

Lägg kakan på ett serveringsfat och ringla över glasyren. Låt kakan stå i kylen tills glasyren stelnar. Skär kakan sedan i bitar och servera!

Bild:

Nurlan Emir