Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
2 dl | Sirap Mörk | |
1 tsk | Bikarbonat | |
1 msk | Ingefära Malen | |
13 dl | Vetemjöl | |
1,5 msk | Nejlikor Malda | |
2 msk | Kanel | |
2 dl | Vatten | |
250 g | Smör | |
4 dl | Strösocker | |
1,5 msk | Kardemumma Mald |
Börja med degen. Häll socker, sirap och vatten i en kastrull och låt koka upp. Ställ kastrullen åt sidan.
Dela smöret i mindre bitar och lägg det i en bunke. Häll i alla kryddorna. Tillsätt den varma sockerblandningen och rör om med en träslev så att smöret smälter och allt blandas. Låt blandningen svalna, rör om då och då.
Mät upp mjölet i ett litermått, tillsätt bikarbonat och rör om med en gaffel tills det har blandats ordentligt. Häll mjölet i bunken med smörblandningen och blanda ihop till en lös deg.
Täck bunken med plastfolie och låt degen stå och svälla i kylskåpet till minst nästa dag.
När det är dags att baka kakorna, börja med att sätta ugnen på 200°C.
Ta en bit av degen och kavla med lätta tag ut den på mjölad arbetsbänk eller direkt på en plåt med bakplåtspapper. Ta ut pepparkakor med pepparkaksmått.
Sätt in en plåt i taget mitt i ugnen och grädda pepparkakorna i cirka 5 min – passa hela tiden så att de inte bränns.
Låt pepparkakorna svalna innan du dekorerar dem med kristyr.
1 Ingefära Malen 31g Santa Maria
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Kardemumma Malen 28g Santa Maria