Gå vidare till huvudinnehåll
Krämig kantarellpaj
Mari Bergman

Krämig kantarellpaj

1 tEnkelt
470,80 kr
6 portioner 35,06 kr per portion
En riktigt krämig och god kantarellpaj smaksatt med Västerbottensost. Servera gärna med en god grönsallad. Pajen passar perfekt till tillfällen som bufféer och kräftskivan.

Fyllning
400 gKantareller
1 krmSvartpeppar
0,25 tskSalt
0,5 stPurjolök
2 mskSmör
1 klyftaVitlök Vanlig
Topping
0,5 stPersilja - färsk
50 gRiven Västerbottensost
Äggstanning
3 stÄgg
100 gRiven Västerbottensost
1 krmSvartpeppar
1 dlCreme Fraiche Naturell
3 dlVispgrädde
1 tskSalt
Pajdeg
0,5 tskSalt
150 gSmör
3,5 dlVetemjöl
2 mskVatten
Instruktioner
1

Pajdeg: Värm ugnen till 180 grader. Skär smöret i bitar. Blanda det med mjölet och saltet till en smulig massa, gärna i matberedare eller för hand. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

2

Tryck ut degen i en pajform och nagga degen med en gaffel. Ställ formen i kylskåp i ca 30 min. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min.

3

Fyllning: Ansa och skär svampen i grova bitar. Låt den "svettas" i en varm stekpanna. Skölj och finstrimla purjolöken. Skala och riv vitlök. Tillsätt smör, purjolök och vitlök till svampen när vätskan kokat in. Stek svamp och lök i smöret tills all vätska har kokat bort. Krydda med salt och peppar. Lägg undan ca 3 msk kantarellfräs till toppingen.

4

Fyll pajskalet med kantarellfräset.

5

Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde, creme fraiche, salt, peppar och ost och häll i pajskalet. Toppa med resterande ost och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30-40 min.

Toppa kantarellpajen med kantarellfräs och hackad persilja. Servera gärna med en grönsallad. Ät och njut.

Bild:

Nurlan Emir