Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
1 l | Grönsaksbuljong | |
250 g | Lax Kallrökt | |
150 g | Citron, (1 st) | |
2 dl | Vitt vin | |
4 dl | Carnaroliris | |
0,25 tsk | Svartpeppar Malen | |
0,5 tsk | Salt Fint | |
2 msk | Smör | |
2 msk | Olivolja | |
60 g | Parmesanost | |
300 g | Sparris Färsk | |
1 st | Schalottenlök |
Finhacka schalottenlöken och förbered sparrisen: knäck av den hårda, träiga bottenbiten och skär den fina gröna delen i bitar (en centimeter långa). Hacka inte sönder topparna, sortera bort dem och spara dem garnering.
Ta hälften av laxen och skär den i stora bitar, de kommer att blandas i risotton till mantecaturan och resten ska användas till garnering.
Sätt buljongen på värmning och riv parmesanen.
SOFFRITTO (fräsa): Fräs löken på medelhög värme i två matskedar olivolja tills den blir mjuk.
TOSTATURA (rosta): Höj värmen och häll i riset och rosta det i olivoljan i ungefär två minuter.
VINO (vin): Häll på vinet och ånga bort alkoholen.
BRODO (buljong): Sänk värmen från hög till medel och häll på tre skopor buljong. Koka risotton i ungefär tolv minuter: rör om under hela tiden, låt buljongen absorberas och fyll sen på med en skopa i taget.
Efter tolv minuter: lägg i sparrisbitarna. Fortsätt koka risotton i fyra till sex minuter. Tricket med sparris är att inte överkoka den. Den ska vara krispig och därför tillsätter vi den så sent i risotton.
Under tiden: smörstek sparristopparna i två matskedar smör och rejält med svartpeppar i ett par minuter.
Avsluta med att droppa lite citronsaft och lite, lite buljong över. Skaka till stekpannan så att smakerna gifter sig.
MANTECATURA (montera): Ställ av kastrullen. Tillsätt en matsked smör, parmesanen och laxbitarna. Rör om ordentligt och smaka av med salt och peppar.
RIPOSO (vila): Lägg på locket och låt risotton vila ett par minuter. Avsluta med att röra om igen och lägg upp den på tallriken.
Dekorera med några skivor rökt lax och den smörstekta sparrisen. Om du känner för det, kan du också riva lite citronzest över.
Bild:
Rob Vanstone
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Olivolja Extra Virgin Delicato 750ml Monini