Okonomiyaki med morot, hoisinsås, srirachamayo och äppelsalsa
Julia Thielen

Okonomiyaki med morot, hoisinsås, srirachamayo och äppelsalsa

20 minEnkelt
287,45 kr
4 portioner34,01 kr per portion
Okonomiyaki är en typ av stekt kålpannkaka som serveras med heta och salta tillbehör. Rätten kommer ursprungligen från Japan och är lika fin att servera till förrätt som till en lätt lunch. Originalreceptet är klimatberäknad till ca 0,3 kg CO2e /kg per portion. Det här receptet klarar kraven i WWF:s One Planet Plate koncept - recept beräknade för en klimatbudget. Se fler One Planet Plate-recept här. För att klara kraven i One Planet Plate: Välj ekologiskt certifierad morot, vetemjöl, sesamfrön och rapsolja. Äggen behöver vara eko eller svenska.

Servering
4 mskSesamfrö
0,5 stLime
4 mskMajonnäs Smaksatt
0,5 stKoriander - färsk
4 mskHoisinsås
5 stSalladslök
0,5 tskBakpulver
200 gVitkål
150 gMorötter
4 mskRapsolja
2 mskJapansk soja
2 dlVetemjöl
0,5 tskSalt Fint
8 stÄgg
1 tskStrösocker
Äppelsalsa
25 gChilifrukter, (1 st)
0,5 stKoriander - färsk
0,5 stLime
2 stÄpple Royal Gala
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 100 grader.

2

Smeten: Skär upp vitkålen tunt, gärna på mandolin. Skala och skär upp moroten i smala stavar. Strimla upp salladslöken fint (strimla lite extra till servering).

3

Vispa ihop ägg i en bunke tillsammans med vetemjöl, bakpulver, strösocker, japansk soja och salt. Vänd ner vitkålen, moroten och salladslöken i smeten.

4

Pannkakor: Hetta upp en fjärdedel av rapsoljan i en stekpanna och häll i en fjärdedel av smeten. Stek på medelhög värme tills smeten satt sig såpass att du kan vända på den. Stek tills båda sidor fått krispiga och gyllene ytor.

5

Lägg upp de färdiga pannkakorna på ett galler över en ugnsplåt och sätt in i ugnen på varmhållning tills alla pannkakor är klara.

6

Äppelsalsa: Tärna upp äpple och vänd runt med en bit finhackad chili (börja med mindre och ha i chili efter smak), finhackad koriander från en halv kruka och limejuice från 1/2 lime (klyfta andra halvan av limen och finhacka resten av koriandern till servering).

7

Servering: Ringla hoisinsås och srirachamayo över pannkakorna och strö över sesamfrön och finstrimlad salladslök.

8

Servera dina pannkakor med färsk koriander, äppelsalsan och klyftor av lime.

För att klara kraven i One Planet Plate:

Välj ekologiskt certifierad morot, ägg, vetemjöl, soya, lime och rapsolja.

Bild:

Julia Thielen