Gå vidare till huvudinnehåll
Italiensk pastagratäng
Mari Bergman

Italiensk pastagratäng

45 minEnkelt
485,45 kr
4 portioner 58,50 kr per portion
Lättlagad middag som passar hela familjen. Pastan till gratängen går utmärkt att koka en dag i förväg och förvara i kylen.

Sallad
1 mskOlivolja
1 mskBalsamvinäger
0,5 stGurka
0,5 stRödlök
150 gSalladsmix
Pastagratäng
125 gKörsbärstomater
1 mskBalsamvinäger
1 dlVispgrädde
100 gSvarta oliver utan kärnor
500 gNötfärs
1 tskSalt
2 mskTomatpuré
2 klyftaVitlök Vanlig
300 gPenne
1 tskTorkad oregano
0,5 stZucchini
0,5 stBasilika - färsk
1 stGul lök
75 gGrana Padano
1 dlVatten
1 mskOlivolja
100 gSoltorkade Tomater
1 tskBasilika - torkad
2 krmSvartpeppar Malen
500 gKrossade Tomater
Instruktioner
1

Värm ugnen till 175 grader.

2

Pastagratäng: Koka pastan i saltat vatten 2 min kortare än tidsangivelsen.

3

Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn färsen genomstekt. Tillsätt lök, vitlök, oregano och torkad basilika och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt tomatpuré och balsamvinäger och fräs under omrörning i 1 min. Tillsätt krossade tomater, vatten, oliver, soltorkade tomater, salt och peppar. Låt såsen puttra på medelvärme i ca 5 min.

4

Sila av pastavattnet och blanda pastan med köttfärssåsen. Tillsätt finhackad basilika och smaka av. Krydda ev med mer salt och peppar. Häll över pastan med köttfärssåsen i en gratängform.

5

Skiva zucchini och halvera cocktailtomaterna. Riv osten och blanda med grädde. Toppa pastagratängen med grönsakerna, strö över lite salt och peppar och ringla över ostsåsen. Gratinera i ugnen i ca 20 min.

6

Sallad: Skölj och skär gurkan i bitar. Skala och strimla löken. Blanda gurka och lök med salladen i en skål. Ringla över olja och balsamvinäger. Servera pastagratängen med salladen.

Näringsvärde: 956 kcal, 49 g protein 49 g fett, 74 g kolhydrater

Bild:

Nurlan Emir